Un număr de 17 pelicule cinematografice vor fi prezentate publicului, timp de cinci zile, la Festivalul de film ”Filmszereda”, de la Miercurea Ciuc, care se desfăşoară în această săptămână, de miercuri până duminică.

Coordonatorul de programe al festivalului, Mihály László, a declarat pentru AGERPRES că oferta este diversă, urmând să fie proiectate pelicule de diverse genuri, care au apărut mai ales în ultimii doi ani.

Am încercat să găsim filme pentru publicul cât mai larg, avem diferite genuri: drame, filme documentare, filme pentru marele public, avem şi filme pentru copii, în română şi în maghiară, cu proiecţii separat“, a explicat Mihály László.

O noutate a acestei ediţii, organizată de Primăria municipiului, este faptul că proiecţiile vor avea loc nu doar la cinematograful din Miercurea Ciuc, ci şi în curtea interioară a cetăţii Miko, precum şi în două cartiere ale oraşului, unde se vor amenaja cinematografe rezidenţiale, respectiv pe bulevardul Timişoarei şi pe terenul de sport din Aleea Ciocârliei.

“Ideea a fost să ieşim cu filmele spre cartiere, nu doar oamenii să vină la cinema”, a spus Mihály László.

O altă noutate este schimbarea datei festivalului, din septembrie în iunie, organizatorii precizând că la începutul toamnei vremea la Miercurea Ciuc nu este prea potrivă pentru proiecţii în aer liber.

Schimbarea datei evenimentului nu este întâmplătoare. În Miercurea Ciuc, luna septembrie nu este atât de prietenoasă din punct de vedere al vremii şi noi am dorit să ieşim cu proiecţiile în aer liber, iar iunie este o perioadă mai plăcută pentru acest eveniment. Şi, oricum, în viitoarele ediţii dorim să lărgim puţin oferta festivalului, cu concerte, cu diferite activităţi şi acum testăm această perioadă, să vedem cum e primită de public“, a precizat coordonatorul de programe.

Festivalul debutează miercuri seara cu un concert al Ochestrei de Cameră Ciuc, care va avea loc în curtea interioară a cetăţii Miko, după care vor începe proiecţiile.

În prima zi este programată o întâlnire cu publicul a regizorilor şi actorilor filmelor prezentate, iar vineri va avea loc un dialog între regizori despre modul în care este reflectată zona Ardealului în arta cinematografică maghiară, a mai spus Mihály László.

În timpul proiecţiilor de film de după-amiază, organizatorii au anunţat că vor asigura supravegherea copiilor mici.

AGERPRES 

Foto: Facebook / Filmszereda

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentCu cât vor crește alocațiile în ianuarie 2022. Florin Cîțu anunță 5 etape
Articolul următorKlaus Iohannis, prezent la reuniunea Consiliului European