Este un moment istoric faptul că UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România) va avea primari în două comune și consilieri locali în șase comune din județul Bacău în care locuiesc ceangăi, a declarat președintele UDMR din județul Bacău, László Pogár, într-un comunicat remis Agenției de Presă MTI.
În comunicat, László Pogár a subliniat că potrivit rezultatelor electorale încă neoficiale, dar care pot fi considerate deja certe, ale alegerilor locale din România, candidații UDMR au reușit să intre și în administrații locale ale unor comune din Moldova, locuite și de ceangăi, în care nu au mai existat niciodată reprezentanți maghiari.
UDMR câștigă în zona ceangăilor
Pentru prima dată în istorie, satul Găiceana – care include și satul Arini, locuit de ceangăi – va avea un primar UDMR în persoana Alinei Gál. Tânăra economistă, care a terminat masteratul la Londra, a câștigat 38% din voturi. Având în vedere că maghiarii reprezintă 10% din populația satului, candidata a fost susținută într-un număr mare și de alegători români.
László Pogár a spus: Alina Gál s-a întors acasă din străinătate și a lucrat ca manager de resurse umane pentru Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova. Potrivit acestuia, comuna din județul Bacău nici că ar putea avea un conducător mai pregătit ca Alina Gál.
László Pogár – care este consilier local al Primăriei Găiceana încă din 2008 – a declarat că speranța este ca după aceste alegeri locale, numărul consilierilor locali UDMR să reușească să crească de la unu la patru.
Primarul orașului Ghimeș-Făget, Péter Oltean, a reușit să câștige un nou mandat, obținând 67% din voturi. După ce a primit 63% din voturi, Uniunea deține și majoritatea în consiliul local din Ghimeș-Făget.
O astfel de comună este satul Nicolae Bălcescu, situat la cinci kilometri de orașul Bacău, cu o populație de 9.000 de locuitori, care include și localitatea Valea Seacă, în care locuiesc și ceangăi. Aici, UDMR ar putea obține un mandat, iar după redistribuire, chiar și două mandate.
În satul Parincea – care include și localitatea Vladnic, locuită și de ceangăi – Uniunea se așteaptă la două mandate de consilieri locali.
La primăria din comuna Cleja și la cea din comuna Pârjol – de care aparține Pustiana – UDMR va avea câte un consilier local, a relatat președintele UDMR din județul Bacău.
László Pogár a apreciat că succesul se datorează faptului că ceangăii din Moldova au văzut că UDMR face o treabă cinstită și lucrează pentru comunitate, astfel că și-au arătat aprecierea prin intermediul voturilor exprimate.
La cel mai recent recensământ din România, județul Bacău a fost singurul județ din țară în care numărul maghiarilor a crescut. Dintre cei 600.000 de locuitori ai județului, 4.651 au declarat că sunt de etnie maghiară.
Sursa: Realitatea Din UDMR