O hartă online menită să uşureze o explorare facilă a peisajului producţiei şi al consumului de energie electrică şi de gaze naturale din ţara noastră, cu date din perioada 2021-2023, a fost lansată, joi, de preşedintele Comisiei de energie din Senat, Lorant Antal.

Energymap.ro include date energetice corelate cu cele economice şi demografice la nivelul fiecărui judeţ.

“Harta a luat naştere din cauza lipsei informaţiilor în formă sintetizată. Eurostat pune la dispoziţia cetăţenilor date detaliate privind consumul de energie electrică, consumul de gaze naturale şi face şi corelări privind performanţa economică a statelor membre. Noi plecăm de la premisa că dezvoltarea economică a fost întotdeauna direct legată de consumul de energie. Deşi în prezent raportul dintre creşterea economică şi consumul energetic nu mai este de 1:1, consumul de energie este încă o oglindă bună a performanţei economice. Din analiza consumului putem trage concluzii substanţiale despre direcţia în care se îndreaptă economia ţării noastre. Dacă majoritatea consumului de energie este dat de consumul non-casnic, atunci amplitudinea consumului defineşte categoric şi performanţa economică”, a afirmat senatorul UDMR Lorant Antal, într-o conferinţă de presă, la Parlament.

El a precizat că datele au o acurateţe de 90% pentru că nu conţin consumul propriu tehnologic a reţelelor, pierderile din reţea, dar “reflectă performanţa economică a ţării”.

Potrivit senatorului UDMR, consumul de energie electrică a scăzut din 2021 cu 8%, respectiv cu 21% la gaze naturale.

“Consumul de energie este clar în scădere, mai accentuat la non-casnic, care reflectă greutăţi întâmpinate de economie. Pentru ca România să aibă un trend economic de dezvoltare este necesară asigurarea unei energii accesibile şi sigure. (…) Dependenţa noastră, la gaze naturale, de furnizori externi este cea mai mică din Europa. Avem un avantaj strategic şi o resursă internă ieftină pe care să o utilizăm în folosul industriei la costuri mult mai mici decât alte ţări (…) Trebuie să consumăm eficient resursele noastre de energie electrică şi gaze naturale”, a adăugat Lorant Antal.

El şi-a exprimat nemulţumirea că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a adoptat pe 28 mai o decizie prin care elimină de la finanţare componenta de conversie, modernizare şi extindere a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale, fondurile fiind realocate spre sectorul de eficienţă a clădirilor publice.

“Considerăm inacceptabilă această decizie. Ea a fost luată grăbit şi fără o consultare publică corespunzătoare. (…) Guvernul actual, în loc să urmărească o direcţie raţională de dezvoltare a reţelelor de distribuţie, alege să acţioneze imprudent, îngreunând dezvoltarea acestor reţele în zone ale ţării, unde ele ar contribui la reindustrializare şi la activitatea IMM-urilor. În perioada în care UDMR s-a aflat la guvernare, am introdus în programul de guvernare conceptul de reindustrializare. Cu toţii am fost de acord că dezvoltarea infrastructurii de gaz natural este o precondiţie a acestei reindustrializări”, a transmis Lorant Antal.

Senatorul UDMR a amintit că România va deveni din 2027 cel mai mare producător de gaze naturale la nivelul UE.

“Dacă nu ne dezvoltăm reţelele de distribuţie, vom fi nevoiţi ca în loc să ne utilizăm resursele noastre proprii pentru reindustrializarea regiunilor ţării să exportăm la un preţ scăzut altor ţări gazul pe care-l extragem din Marea Neagră”, a punctat Lorant Antal. 

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentDeputatul Ciprian Ciubuc, urmărit penal pentru distrugere
Articolul următorEliot Sorel, în dialog cu Ana Maria Păcuraru-interviul care promite să schimbe cursul politicii internaționale: Biden are ocazia să facă un ultim gest de mare om politic, spunând că el se retrage – VIDEO