„Nu am înțeles de ce tocmai Spitalul Colentina a fost pomenit cu această ocazie. Mă așteptam să fie pomenit cu totul și cu totul în alte circumstanțe, noi fiind primul spital, în afara celor de boli infecțioase, care am preluat acești pacienți când nici măști de protecție nu aveam, dar se pare că lucrurile acestea se uită. Eu vă spun ce face un medic care constată un deces. În garda respectivă, în care decedează un pacient, medicul are de întocmit o sumă întreagă de acte. Are de întocmit o epicriză de deces în care semnalează absolut toate problemele pe care le-a pus pacientul pe parcursul internării, toate tratamentele aplicate, susținerea funcțiilor vitale, ce parametrii ventilatorii a avut. Deci absolut toate aceste date sunt scrise și consemnate în momentul decesului. La sfârșit, se completează cauzele decesului. Cauzele decesului sunt foarte bine structurate în această fișă și se referă la boala sau afecțiunea care a provocat decesul, ca și cauză directă sau imediată. Apoi urmează cauzele antecedente cu stările de boală intermediare și o stare morbidă inițială. Ideea este că nu avem cum să raportăm noi greșit decesele”, a declarat medicul ATI de la Spitalul Colentina, Laura Zarafin, la „Legile Puterii”.
„Aceste date sunt urcate de registratorul medical pe platformele respective de raportare. Nu știu când au fost aceste platforme create, dacă sunt chiar de la început. Noi funcționăm ca și spital suport-COVID din 27.03.2020. Deci avem 13 luni de atunci. Nu există sub nicio formă niciun fel de întârziere în raportarea acestor decese și vă și spun că de luni de zile nu apucăm nici să igienizăm bine un pat de ATI și apare un alt pacient, pentru că suntem extrem de suprasolicitați. Deci nu știu unde a constatat și de ce a constatat aceste lucruri. Nu trebuie introduse în spațiul public fără dovezi foarte clare. În condițiile în care circulă foarte multe zvonuri care prind la români, vorbim așa ca să ne aflăm în treabă, probabil că unii sunt prea odihniți și vin să arunce așa ceva. (…) Nu există niciun fel de diferență. Poate există o diferență de șase ore pentru că noi facem raportări de trei ori pe zi. Deja lucrurile merg într-o zonă absolut halucinantă pentru noi”, a concluzionat medicul.
Declarațiile vin după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu a susținut că la Spitalul Colentina din Capitală numărul deceselor din platforma dedicată este cu peste 500 mai mare decât cel din platforma generală de raportare.
Sursa: Realitatea de Bucuresti