Lista candidaților la Primăria Capitalei a fost definitivată: 9 candidați se luptă pentru fotoliul de primar general. Campania electorală începe pe 10 mai. Românii sunt așteptați la vot pe 9 iunie 2024.
Potrivit hotărârilor Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 42 – Municipiul Bucureşti, au fost admise candidaturile pentru funcţia de Primar General depuse de:
– Gabriela Firea, PSD
– Sebastian Burduja, PNL
– Nicuşor Dan, independent
– Cristian Victor Popescu Piedone, PUSL
– Diana Şoşoacă Iovanovici, S.O.S. România
– Dorin Iacob, Partidul Alternativa Dreaptă
– Mihai Adrian Enache, AUR
– Alexandru Pânişoară, Partidul Ecologist Român (PER)
– Filip Constantin Titian, independent
Alegeri 2024. Cum arată listele pentru Consiliul General-CGMB
Au fost admise listele de candidaţi depuse de PNL, Alianţa Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei), Partidul Ecologist Român (PER), S.O.S. România, PUSL – Partidul Umanist Social Liberal şi AUR.
Au fost admise în parte listele de candidaţi depuse pentru CGMB de către PSD (Cătălin Bulgariu are domiciliul în Ilfov, și nu în Bucureşti), Partidul REPER şi Partidul Alternativa Dreaptă – AD.
Alegeri 2024. Campania electorală începe pe 10 mai
Pe 8 mai vor rămâne definitive candidaturile la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.
În data de 10 mai va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00.
Concomitent cu Alegerile Locale vor avea loc şi cele Europarlamentare.
În 2024, în România se desfăşoară 4 rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale.
Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 din 8 martie 2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi europarlamentare din 2024, s-a decis ca scrutinul europarlamentar şi alegerile locale să aibă loc în aceeaşi zi, la data de 9 iunie.
Printre motivele invocate de legiuitor pentru comasarea celor două rânduri de alegeri, se numără: o mai mare reprezentativitate a membrilor din România în Parlamentul European şi consolidarea poziţiei României în Uniunea Europeană; evitarea repetării incidentelor produse la secţiile de votare din străinătate la europarlamentarele din 2019 şi pentru prevenirea apariţiei unor disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea procesului electoral din străinătate; crearea premiselor ca un număr cât mai mare de alegători să se prezinte la urne; reducerea perioadei electorale, în condiţiile în care, în România, în anul 2024, se vor desfăşura 4 tipuri de scrutinuri electorale etc, conform OUG nr. 21/2024.
Guvernul României a adoptat, în cadrul şedinţei din 11 martie 2024, HG privind aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.
În 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare pentru ambele scrutinuri – Alegerile locale și Europarlamentare
În 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri. Votarea se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00.
Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23.59.
După numărarea voturilor şi soluţionarea eventualelor sesizări sau contestaţii, rezultatele alegerilor pentru cele două scrutine vor fi validate şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Sursa: Realitatea de Bucuresti