Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, vineri, la Odroheiu Secuiesc, că România nu stă deloc bine la problema gestionării apelor uzate, că încă din 2016 Comisia Europeană a deschis procedura de infringement pe această problemă şi că abia 66% din localităţile cu peste 10.000 de locuitori au sisteme de epurare, însă nici acestea nu sunt toate funcţionale.

“Am vorbit la întâlnirea cu primarii despre problema gestionării apelor uzate, România nu stă bine la acest capitol, încă din 2016 avem un infringement pe această problemă. Avem trei surse de finanţare pentru a atinge nivelul dorit la nivelul Uniunii Europene şi la nivelul ţării. În ceea ce priveşte sistemul de epurare a apelor uzate, abia 66% din localităţile cu aglomerări mai mari de 10.000 de locuitori au sisteme de epurare, sisteme de canalizare, dintre care nici acestea nu sunt toate funcţionale, 30% din numărul acestora este încă în fază de implementare-construire. Deci este nevoie de un efort mult mai mare, de efort finanţat prin POIM, pe de o parte, POIM vine în sprijinul acestor sisteme şi oferă peste 300 milioane de euro finanţare, vine şi PNRR cu o finanţare de peste 1 miliard de euro, pentru completarea sistemelor existente, pentru sisteme noi în localităţi sub 200 de locuitori şi creşterea gradului de conectare, racordare la sistemele existente, pentru că şi acolo e o problemă, avem sisteme existente şi nu avem racordări din partea cetăţenilor”, a declarat Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Mediului a arătat că este nevoie de efort şi de programe naţionale, inclusiv de programul “Anghel Saligny” anunţat de Guvernul României, pentru a termina aceste investiţii şi pentru a asigura sisteme de epurare a apelor uzate la nivelul fiecărei localităţi din România.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentDan Motreanu: Cetățenii europeni solicită legislație pentru returnarea sticlelor din plastic
Articolul următorLudovic Orban vine la Realitatea PLUS! Ediție incendiară 100% cu dezvăluirile din scandalul momentului în PNL