Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a catalogat, joi seară, la emisiunea “Legile Puterii” de la Realitatea Plus, drept inadmisibilă atitudinea social democraților și a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, care a etichetat Guvernul Orban ca “avocatul pedofililor”, precizând că Executivul este interesat doar ca , pe termen lung, legea să fie una solidă.
„Nu este primul derapaj al primarului Capitalei, care probabil că și-a rezolvat problemele de primărie, și cu trafic și cu altele în București, nu vreau să pară că mă duc spre altă temă. Este nedemn ceea ce face și primarul Capitalei și alți politicieni din PSD care au speculat o poziție principial corectă, și anume aceea de a avea pe termen lung o lege solidă. (…) Este mai grav dacă ne-am grăbi acum și, dintr-un exces de zel, peste un an-doi ani de zile , am vedea cum anumite dosare se prăbușesc odată cu legea. Este mult mai important acest lucru pentru că, vreau să subliniez, nu sunt cu nimic afectate dosarele în curs. Această lege, fiind mai dură decât legea în vigoare, cei care sunt deja inculpați pe aceste fapte beneficiază de legea penală mai favorabilă, deci nu afectăm cu nimic aceste dosare prin controlul pe care l-am cerut la Curtea Constituțională”, a declarat Cătălin Predoiu, la Realitatea Plus.
Ministrul Justiției a acuzat social democrații că se folosesc emoțional de sentimentele oamenilor, când discuția ar trebui să se poarte doar pe principi tehnice.
“Modul în care este speculată politic de PSD această problemă, jucându-se cu sentimentele oamenilor, instigând la ură, pur și simplu mințind și, bun, poate unii nu înțeleg, dar unii sigur înțeleg care este problema, mie mi se pare un semn de decădere a nivelului de discurs politic. Este inadmisibil! Dacă nu se gândesc la altceva, să se gândească totuși la emoțiile pe care le creează acestor victime , când discuția ar trebui să rămână strict în spațiul tehnic”, a completat Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu a explicat de ce Guvernul a cerut un control de constituționalitate pe proiectul de lege.
“Noi vrem categoric combaterea acestui fenomen cu aceeași forță cu care vrem combaterea crimei organizate. Dar tocmai pentru a atinge acest lucru îți trebuie o lege care să stea în picioare pe termen lung, inclusiv testată prin excepții ridicate de avocați în dosare la Curtea Constituțională. Cu alte cuvinte, este absurd să acuzi Guvernul că nu dorește combaterea acestui flagel, pentru că în realitate dorește o lege solidă. Această lege care nu a fost combătută de Guvern în ansamblul său, dimpotrivă punctul de vedere al Guvernului a fost favorabil exprimat în Parlament, are însă un viciu, posibil viciu constând în acela că în cadrul aceluiași set de infracțiuni cu privire la libertatea și integritatea vieții sexuale, anumite infracțiuni au fost lăsate prescriptibile și numai trei dintre ele au fost declarate prin proiectul de lege imprescriptibile, ceea ce ar fi de natură să vulnerabilizeze dosarele prin ridicarea unor excepții de neconstituționalitate, odată intrată legea în vigoare, ceea ce ar conduce la rândul ei, la o discriminare între victime, pentru că acestea trebuie protejate în mod egal. Sunt infracțiuni grave care necesită protecția victimelor în mod egal și legea aceasta trebuie să stea în picioare pe termen lung”, a conchis ministrul.
Sursa: Realitatea de Bucuresti