În ședința de joi, Consiliul Permanent al UDMR a desemnat noi secretari de stat în două ministere și un secretar de stat adjunct într-un alt minister. Toţi cei trei viitori oficiali guvernamentali au o bogată experienţă în domeniile în care au fost propuşi.

Potrivit deciziei CP al UDMR, noii secretari de stat sunt:

– MATUZ Zsolt la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației;

– SÁNDOR Gábor la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii;

– FÜLÖP Lóránd a fost numit de UDMR secretar de stat-adjunct la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Consiliul Permanent al Uniunii va decide în următoarele zile cu privire la numirea de noi secretari de stat în ministere, transmite UDMR.

Biografiile celor trei secretati de stat:

Matuz Zsolt are 49 de ani, este absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, specializarea Inginerie-economică. Are o experiență de peste 20 de ani în gestionarea proiectelor de finanțare, mai întâi în cadrul RA Comunala Satu Mare, apoi în cadrul unor companii, autorități publice și organisme religioase, în calitate de consultant extern.

Experiența sa profesională acoperă proiecte finanțate din fonduri europene de preaderare (Ispa, Phare, Sapard) și din fonduri structurale şi de investiţii europene, în domenii precum dezvoltarea infrastructurii de utilități publice, protecția mediului, producția de energie regenerabilă, dezvoltarea întreprinderilor agricole, industriale și turistice, modernizarea de unități de educație și sociale, respectiv protecția patrimoniului natural și cultural.

În prezent este manager de proiect în cadrul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea. Este voluntar în mai multe instituții sociale, prezbiter, curator al Fundației Sapientia.

Este căsătorit și are trei copii.

Sándor Gábor este specialist în domeniul siguranței rutiere. Este fondatorul, și până în prezent, președintele Fundației ”Institutul de Formare Profesională în Transporturi Rutiere” – înființată în 1999.

Este promotorul conceptual dedicat, și recunoscut ca atare, al formării profesionale de specialitate din România, inclusiv în virtutea exercitării, din 2004 și până în prezent, a calității de administrator al liderului pieței pregătirii și perfecționării profesionale a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, respectiv al IFPTR SRL – specializat în atestare și consiliere profesională.

Sándor Gábor este absolvent licențiat ca inginer de autovehicule rutiere al Institutului Politehnic București – Facultatea Transporturi, și titular de diplomă de master în managamentul securității, sănătății și al relațiilor de muncă, obținută la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Este angajat proactiv de 33 de ani în promovarea sustenabilă a sistemului de transport rutier la nivel național, vizând ameliorarea continuă și predictibilă a siguranței rutiere. Breasla îi recunoaște inițiativele și realizările sale din acest domeniu.

Fülöp Lóránd-Árpád s-a născut la Târgu Mureș în 1982. A studiat matematică-informatică (2004) și comunicare și relații publice (2006) în Târgu Mureș, după care a absolvit masteratul de jurnalism la Cluj Napoca. Și-a început studiile doctorale în București (comunicare și relații publice, momentan neterminate), iar în prezent este doctorand la Universitatea de Artă din Târgu Mureș. A lucrat la o firmă cu capital străin mai mulți ani, o mare parte în poziții de conducere, când în 2011 s-a hotărât să-și pornească propria firmă. Din 2006 este colaborator extern pentru câteva ore de specialitate în cadrul Universității Sapientia, Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș. Fondator și coproprietar la 3 firme în sectorul informatic, este pasionat de optimizarea diferitelor procese, de creșterea eficienței, de digitalizare și gestionarea timpului. Este convins că datorită experienței profesionale și cunoștințelor tehnice poate fi de ajutor în procesul de optimizare a diferitelor sisteme informatice.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentVIDEO. De ce a chemat Tánczos Barna Garda de mediu, în timpul vizitei în judeţul Dolj
Articolul următorCHECK-IN. Bucureștenii respiră aer din ce în ce mai poluat