Guvernul încetinește dezvoltarea României și aduce mai multă birocrație în domeniul deja foarte birocratic al achizițiilor publice, prin noua Ordonanță de Urgență nr. 81/2023, atrage atenția liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila. România nu are nevoie de mai multă birocrație și noi mecanisme de control ale autorităților locale, ci de mai multă eficiență în investiții.
România are la dispoziție o sumă record din fonduri europene și guvernamentale, banii trebuie investiți pentru că este nevoie de dezvoltare”, spune fostul ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Senatorul UDMR a arătat că achizițiile publice derulate de administrațiile locale, atunci când acestea dezvoltă localitățile, sunt monitorizate și verificate, în prezent, de două instituții de control: Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și Curtea de Conturi.
Suplimentar, Ordonanța Guvernului ar introduce un nou mecanism de verificare pentru aceleași achiziții și ar permite Ministerului Finanțelor Publice și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), din subordinea acestuia, să controleze achizițiile publice derulate de autoritățile locale.
Totodată, Ministerul Finanțelor ar urma să compare două achiziții publice similare din două UAT-uri, care pot fi din două județe, chiar din regiuni diferite ale țării, și ar efectua controale suplimentare dacă companiile de construcții câștigătoare au ofertat sume care diferă în proporție de cel puțin 20 la sută.
”Prevederea este îngrijorătoare”, spune senatorul UDMR, pentru că nivelul de trai și salariile pot diferi de la o regiune a țării la alta, fapt care poate duce la diferența prețului de construcție. Mai mult, adaugă acesta, autoritățile locale sunt obligate prin lege, în majoritatea cazurilor, să aleagă cea mai ieftină ofertă, dar nu ele decid suma cu care licitează o companie de construcții. Astfel, aceste autotrități nu pot fi trase la răspundere pentru eventualele sume diferite înregistrate.
“Noua reglementare a Guvernului va duce la încetinirea dezvoltării României. Nu ne putem permite să nu cheltuim banii care sunt puși la dispoziția țării pentru investiții. Regimul achizițiilor publice este deja îngreunat de birocrație și trebuie îmbunătățit nu modificat astfel încât să producă și mai multe probleme”, a subliniat Cseke Attila.
Ordonanța de Urgență a Guvernului contravine principiilor autonomiei locale, nefiind consultate nici autoritățile administrației publice centrale care au atribuții pe domeniile reglementate de noile prevederi, mai arată fostul ministru al Dezvoltării. ”În contextul actual, de posibilă depășire a deficitului bugetar asumat, noile reglementări ale Guvernului pot determina, totodată, și bani mai puțini încasați la buget”, atrage atenția Cseke Attila. Ordonanța ar sancționa autoritățile locale care au dispus taxe, impozite și redevențe, dar nu le pot colecta. Unele autorități locale ar putea fi, astfel, motivate să nu mai impună taxe și impozite pentru a nu fi sancționate pentru necolectarea lor.
„Ordonanța ar putea avea, de asemenea, probleme de constituționalitate”, mai afirmă Cseke Attila întrucât, încercând să ofere o soluție la inechitățile dintre salariile din Ministerul Finanțelor, cât și greva din sistem și procesele legate de acestea, Ordonanța prevede posibilitatea ca ministrul de Finanțe să dispună, prin ordin, modificarea salariilor din cadrul sistemului propriu. ”Dacă din Legea salarizării unice rezultă inechități, aceasta trebuie modificată, îmbunătățită, iar problema trebuie rezolvată la nivel de sistem, nu prin ordin de ministru”, a conchis Cseke Attila.
Sursa: Realitatea Din UDMR