Toate jaloanele din PNRR care au revenit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei până la sfârşitul trimestrului II al anului 2022 au fost îndeplinite, iar apelul de proiecte pe Fondul Local este închis în avans cu o lună şi jumătate, a anunţat joi ministrul Cseke Attila.

Este vorba despre stadiul jaloanelor care reveneau MDLPA, până la sfârşitul trimestrului II al anului 2022, respectiv lansarea de proiecte de investiţii cu ziua de 30 iunie, ora 10,00.

„Până în 30 iunie 2022, Ministerul Dezvoltării a avut de îndeplinit 20 de jaloane în PNRR. Pe trimestrul II, adică perioada 1 aprilie – 30 iunie, Ministerul Dezvoltării a avut de îndeplinit 17 jaloane, dintre care unele jaloane se regăsesc pe alte componente, dar sarcina a fost a Ministerului Dezvoltării, cele mai multe jaloane care reveneau unui minister în trimestrul II al anului 2022.

Şi cu ziua de astăzi toate jaloanele sunt îndeplinite. Mai mult decât atât, jalonul pentru lansarea apelului de proiecte pe Fondul Local, care era cu termen 30 iunie, adică astăzi trebuia să-l lansăm, suntem într-un avans de o lună şi jumătate, în sensul în care astăzi închidem apelul de proiecte care fost lansat în 16 mai”, a declarat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MDLPA.

Potrivit ministrului, primele contracte cu finanţare din PNRR sunt semnate de MDLPA.

„La început de iunie am semnat primele 7 contracte din componenta Valul Renovării, săptămâna trecută am semnat primele 6 contracte din Fondul Local şi în cursul zilei de astăzi, cel târziu mâine mai semnăm încă 10 contracte de finanţare din Valul Renovării. Şi această contractare merge în continuare cu evaluarea, analizarea proiectelor depuse, astfel încât astfel încă avem primele contracte de finanţare pe PNRR semnate de către Ministerul Dezvoltării – vorbesc de PNRR-ul întreg al României”, a explicat ministrul Dezvoltării.

În ceea ce priveşte apelul care s-a lansat, joi, la ora 10,00, Cseke Attila a arătat că acesta este pe baza Ghidului publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial şi se referă la lansarea unui apel de proiecte de finanţare din PNRR pentru construcţia de creşe.

El a amintit că MDLPA a lansat, anul trecut, un program amplu de construcţie de creşe în ţară, în condiţiile în care există un număr foarte redus de creşe care funcţionează astăzi în România în sistemul de stat.

„Avem 395 de creşe de stat cu un număr de 16.096 de locuri, ceea ce înseamnă că procentul este de sub 4% locuri disponibile pentru copii cu vârsta cuprinsă intre 0 şi 3 ani. Anul trecut am aprobat conform unor reguli simple 138 de creşe pentru toate municipiile din ţară. (…)

Ceea ce facem astăzi în PNRR priveşte două operaţiuni din acest apel de proiecte – şi anume 64 de proiecte de investiţii care sunt în stadiu avansat sau putem să le numim proiecte mature (…) Avem aici componenta cu cele mai multe proiecte mature din PNRR, adică din 124 de creşe ce vrem să construim în aceasta componentă de construire de creşe prin PNRR, 64 sunt proiecte mature pe care le preluăm din finanţarea de la bugetul de stat şi le aducem în finanţare europeană. (…) Apelul de proiecte este deschis de astăzi, de la ora 10,00. pe platforma digitala a Ministerului Dezvoltării (…) până în 30 iulie, ora 23,59”, a precizat Cseke Attila.

În ceea ce priveşte finanţarea asigurată pe PNRR, a adăugat Cseke Attila, aceasta este de 230 de milioane de euro, dar Ministerul Dezvoltării, prin ghidul de apel de proiecte, şi-a asumat o supracontractare de plus 30%, procent permis de legislaţia naţională, astfel încât acest apel de proiecte se referă la o finanţare de 299 de milioane de euro.

Creşele vor fi dotate cu săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprie, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber. Creşele vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic.

În ceea ce priveşte Valul Renovării, care s-a închis la data 31 mai 2022, Ministerul Dezvoltării a primit 1.437 de cereri de finanţare toate în platformă digitală, în valoare de 2,42 miliarde de euro, şi bugetul disponibil este de 400 de milioane de euro, care va fi scos la apel în a doua rundă, a mai precizat Cseke Attila.

„Şi aici am aplicat o supracontractare, ceea ce înseamnă că, practic, bugetul alocat prin PNRR pe Valul Renovării de 2,2 miliarde a fost atins, prin faptul că au fost depuse proiecte de 2,42 de miliarde. În ceea ce priveşte Fondul Local, care s-a deschis apelului de proiecte în 16 mai, şi se închide cu ziua de astăzi, la miezul nopţii, situaţia poate fi urmărită pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Acum erau înregistrate 3.743 de cereri de proiecte, şi din 2,73 miliarde de euro alocate cu supracontractare au fost atinse aproape 2 miliarde de euro. (…) Vom vedea la sfârşitul zilei cum se va închide acest apel de proiecte. La ambele apeluri de proiecte, în urma evaluării tuturor proiectelor, există posibilitatea prevăzută în Ghid de a deschide o nouă rundă de apel de proiecte, în care nu vom mai avea acest sistem cum am avut pe Valul Renovării – primul venit, primul servit”, a subliniat ministrul Dezvoltării. (Sursa: Agerpres)

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentMinistrul Tanczos Barna: ”Această infrastructură trebuie construită şi atunci oraşele vor fi, într-adevăr, sustenabile”
Articolul următorPotențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România