Candidatul UDMR la preşedinţia CJ Bihor, senatorul Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării, a declarat joi că trebuie dat drumul la lucrările autostrăzii Transilvania din Bihor, fiind inexplicabilă decizia de amânare cu un an a începerii lucrărilor la tronsonul Biharia – Chiribiş.
“Din păcate, în judeţul Bihor avem cel mai ruşinos proiect de autostradă, care este o autostradă-muzeu. Avem cel mai vechi proiect de autostradă, cu proiect tehnic, din România, de 21 de ani, care nici astăzi nu este construit. E responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi a miniştrilor şi partidelor care au fost la acest minister. Din păcate. Din acest punct de vedere, conectivitatea are de suferit, în timp ce alte trasee de autostrăzi care nici măcar pe hartă nu au existat, astăzi sunt deja realizate şi se circulă pe ele. Evident că ne bucurăm pentru fiecare autostradă din ţară, dar e de neconceput să aflăm – cireaşa de pe tort! – decizia de a da drumul la începerea lucrărilor abia de anul viitor, ceea ce este total inexplicabil. Explicaţiile oferite de CNAIR sunt puerile. Cine a lucrat în administraţie publică ştie că nu aşa funcţionează, să aşteptăm că mai sunt procese, se mai pronunţă… A fost o licitaţie, este un contract de execuţie de lucrări, trebuie dat drumul la lucrare. Ce mai aşteptăm după 21 de ani? După atâtea licitaţii şi atâtea contracte care nu s-au pus în executare?” a declarat, în conferinţă de presă, Cseke Attila.
Candidatul UDMR la conducerea CJ Bihor a prezentat joi o serie de proiecte pe domeniile conectivitate şi cultură/sport/turism, două din cele şapte capitole ale programului său electoral, care urmăreşte ca judeţul Bihor să devină un model în România în anul 2030. Adică să iniţieze şi să aplice, pe diferite sectoare de activitate, programe inovative prin care judeţul să fie promotor al unor idei de dezvoltare, care ar putea fi preluate şi de alţii.
În condiţiile în care autostrada Transilvania a rămas un proiect pierdut în timp, care ar fi putut să aducă dezvoltare importantă, Cseke a propus conectivitate extinsă cu judeţele limitrofe, cu construirea unui drum expres şi către Satu Mare, nu doar către Arad, precum şi către Hunedoara. De asemenea, ar fi necesar un drum expres între Marghita şi Debrecen (Ungaria), pentru ca regiunea să devină foarte atractivă pentru investitori.
Fostul ministru al Dezvoltării a menţionat proiectul pistelor de biciclete, demarat în mandatul său, judeţul Bihor având proiecte pentru cea mai mare reţea dedicată, prin PNRR, de 300 de kilometri, din care 191 de km, pe digurile apelor, prin implicarea ABA Crişuri, plus alte piste pe 100 km cu judeţe vecine.
“Dar şi acestea trebuie interconectate, care, din punct de vedere turistic, vor aduce foarte multe beneficii, cele de pe diguri oferind atât privelişte, cât şi turism civilizat, de calitate, apropiat de natură, departe de zone locuite”, a precizat Cseke.
Pe un model austriac, senatorul Cseke ar propune crearea unei companii regionale de cale ferată transfrontalieră, aşa cum Austria are pe zona de vest a Ungariei, care funcţionează foarte bine, a spus el, cu servicii din domeniul turistic.
În capitolul cultură/turism/sport, Cseke este de părere că evenimentele culturale au nevoie de susţinerea financiară a autorităţii judeţene, ca şi turismul gastro-cultural care a început să se dezvolte foarte mult, însă se poate face mai mult la nivel organizat, inclusiv cu oraşele înfrăţite ale municipiului Oradea din diverse ţări.
Tradiţia oraşului în sporturile acvatice va trebui mai bine valorificată de conducerea judeţului, afirmă Cseke, deoarece Oradea poate deveni capitala României la polo pe apă, înot, sărituri în apă, şi nu doar pentru performanţe, ci şi pentru publicul larg.
Sursa: Realitatea Din UDMR