Una dintre sarcinile cele mai importante ale Guvernului care urmează să fie votat este aceea de a simplifica procedurile de avizare, a declarat miercuri Csilla Hegedüs (UDMR), secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), la evenimentului ZF Energie 2021. Aceasta a subliniat că vor trebui luate măsuri foarte drastice pentru că, dacă se aşteaptă trei ani la toate avizele, nu va putea fi implementat PNNR-ul.

  • “Pentru PNNR încercăm să avem un sistem mult mai simplu şi lucrăm în momentul de faţă împreună cu cei de la STS şi cu SRI ca să reuşim să avem acest sistem. În ceea ce priveşte avizele, este vorba de reforma statului român pentru că eu un an de zile am aşteptat ca să mi se dea avizele pentru restaurarea unei clădiri, cu proiectul tehnic gata. (…) Există varianta de aviz tacit şi se vorbeşte mult despre acest lucru: deci dacă în 30 de zile nu ai primit răspuns sau această perioadă poate fi şi scurtată, înseamnă că lucrarea ta, proiectul tău este acceptat. Va trebui să luăm nişte măsuri foarte drastice pentru că altfel, dacă aşteptăm trei ani de zile la toate avizele şi nu putem să pornim licitaţiile la începutul anului viitor sau la începutul lui 2023, nu o să putem să implementăm PNNR-ul. Este atât de simplu. Ori România doreşte aceşti bani, doreşte să implementeze PNNR-ul, motiv pentru care va trebui să schimbăm sistemul”
  • “Dacă noi aşteptăm după avize trei ani de zile, cum se întâmplă la proiectele de la POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare) atunci nu o să reuşim să implementăm PNNR-ul (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). Pe lângă această OUG pe care noi o pregătim şi care înseamnă simplificarea procedurilor la nivelul implementării PNNR-ului interinstituţional, trebuie să vină în mod obligatoriu reforma sistemului de avizare din România pentru că, dacă nu, atunci nu o să reuşim să atragem bani. Există dorinţă din partea Guvernului, s-a discutat acest lucru atunci când am scris programul de guvernare şi am reuşit deja o simplificare a Legii achiziţiilor publice. Eu sper să reuşim să continuăm cu modificarea procedurilor de avizare”
 

 

 

 

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentNoul Executiv ajunge, astăzi, în Parlament, pentru votul de învestitură – cum va arăta Guvernul Ciucă
Articolul următorNicolae Ciucă, la ședința de învestitură: „Nu ne permitem o criză ce vine cu costul vieții cetățenilor”