Liderul deputaţilor UDMR Csoma Botond iese la rampă după acuzaţiile intelectualilor maghiari din Transilvania, care susţin că UDMR este de fapt reprezentantul FIDESZ în România.

“În zilele acestea la prezentarea petiției referitoare la alegerile din Ungaria, intelectuali maghiari din Transilvania au afirmat la o conferință de presă, că UDMR a devenit ”reprezentantul” FIDESZ în România. Ca orice afirmație sumară, fără prezentarea faptelor, este simplistă, generică și, ceea ce este la fel de dăunător, nu diferențiază. Petiția are ca motto gândurile episcopului Márton Áron, ”armata organizată a iubirii” – însă fluxul de comentarii de pe Facebook din partea semnatarilor și a inițiatorilor nicidecum nu emană iubire. Dar un politican să nu aibă pretenții, nu-i așa?

Mi s-a cerut părerea la o emisiune de radio pe acest subiect, însă câteva minute nu au fost suficiente pentru a-mi expune punctul de vedere pe larg, deci acum voi face asta:

Este incontestabil că UDMR, în calitate de reprezentant legitim al maghiarilor din România, întreține relații bune cu partidul de guvernământ din Ungaria. Nimeni nu poate crede în mod serios că ar fi în avantajul comunității maghiare din România dacă UDMR ar avea relații proaste cu FIDESZ. „Trebuie să conştientizăm evoluția relațiilor dintre guvernul român şi cel ungar, şi drept consecință situațiile care se pot ivi pentru noi care suntem şi cetățeni ai României”, arată petiția. UDMR este puntea dintre guvernul român și maghiar. Este în beneficiul relațiilor bilaterale faptul că suntem prezenți în politică și avem o relație bună cu FIDESZ. Nu cunoaşte realitatea acela care susține că nu s-a făcut niciun progres în trecutul recent. La propunerea UDMR, în programul de guvernare a fost inclus ca guvernele celor două țări să reia din nou organizarea ședințelor de guvern comune.

De când nu a mai avut loc o ședință de guvern comună? – vine întrebarea. Tratatul de bază ungaro-român din 1996 constituie baza relațiilor politice și juridice dintre cele două țări, iar în acest spirit se desfășoară negocierile privind pregătirea ședinței de guvern comune. (Evident nu pe Facebook.)

Cu riscul de a mă expune unui linșaj public: petiționarii comit aceeași greșeală ca și o parte a presei din România, îl văd pe Viktor Orbán peste tot, iar într-o oarecare măsură simpatiile lor ideologice le distorsionează percepția asupra realității politice.

UDMR este filiala FIDESZ din Transilvania – declară petiționarii. Cu toate acestea, actualul partid de guvernământ din Ungaria nu a dat indicații sau sugestii, cum ar trebui să se manifeste UDMR în viața politică românească, ce mijloace ar trebui să folosească pentru a promova interesele maghiarilor din România: să intre la guvernare sau să rămână în opoziție, cu care partide politice să formeze alianță sau ce inițiative legislative sau executive să aibă. Evident au fost chestiuni în care FIDESZ s-a poziționat categoric de partea noastră, ca de exemplu, în cazul școlii catolice din Târgu Mureș, Ungaria a anunțat ferm că, dacă nu va fi școală, nu va sprijini aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).. Prin negociere și dialog, iată că acum avem școală.

Nici pe plan european nu a fost nicio pretenție față de UDMR din partea FIDESZ. Când FIDESZ a ieșit din Partidul Popular European, UDMR a rămas în continuare membru al formațiunii politice, nu a trebuit şi nici n-a vrut să urmeze calea aleasă de FIDESZ.

În retorica politică sau de campanie UDMR nu a folosit niciodată elemente referitoare la migrație sau la György Soros.

În acelaşi timp nu văd nimic rău dacă prin inițiativele noastre preluăm unele bunele practici din Ungaria. Nu ar trebui inițiat ceva în România doar pentru că există și în Ungaria? Dacă ar exista într-o altă țară decât Ungaria, ar fi bine pentru România? Aici, ca exemplu, aș menționa pachetul legislativ pentru sprijinul familiei anunțat de UDMR, similar cu ceva ce există și în Ungaria. Scopul este de a sprijini familiile și de a le încuraja să aibă copii, și astfel să îmbunătățim indicatorii demografici din România pe termen mediu și lung, trendurile demografice fiind similare în cele două țări. Dar asta nu înseamnă că familiile monoparentale, persoanele în vârstă, sau persoanele aflate în concubinaj nu sunt importante pentru noi.

Trebuie neapărat să menționez aici inițiativa legislativă denumită în presă proiect de lege pentru protecția copilului. Acest proiect a fost inițiat de reprezentanți ai Alianței Maghiare din Transilvania, care a fost susținut și de câțiva legiuitori ai UDMR. La nivel de organizație însă aceasta nu poate fi considerată o inițiativă legislativă proprie a Uniunii Democrate Maghiare din România. Conform Constituției, toți membrii Parlamentului au dreptul de a iniția legi, aceste drept nu poate fi restricționat. Această inițiativă creează polemici nu numai în opinia publică, ci și în grupurile parlamentare ale UDMR. Există o dezbatere între noi pe această problemă, cum de altfel dezbatem continuu și alte subiecte, chiar dacă acesta nu se vede pe Facebook.

În legătură cu relația UDMR-FIDESZ, a mai survenit întrebarea, cu privire la relația dintre Uniune și partidele de opoziție din Ungaria. Această din urmă relație este îngreunată de doi factori obiectivi: Ferenc Gyurcsány este încă şi acum un personaj dominant al opoziției, care de aproape două decenii incită la ură împotriva etnicilor maghiari din afara granițelor Ungariei, iar celălalt factor este că la alegerile prezidențiale din 2019 partidul Momentum a susținut candidatul USR în detrimentul candidatului UDMR.

S-a vorbit despre o slăbire a pluralismului din interiorul UDMR, presupun că petiționarii se gândesc la prezența tot mai slabă a activităților platformelor ideologice din interiorul Uniunii. FIDESZ nu a interzis aceste platforme, acestea nu funcționează în mod satisfăcător nu din cauza relației bune dintre UDMR și FIDESZ, ci din alte cauze de natură structurală, sau legate de resursa umană. Și eu la rândul meu consider că avem nevoie de dezbateri şi polemici dar nu de dragul dezbaterilor ci în vederea îmbunătățirii unor situații care ne privesc pe noi toți. Sau dacă vreți, pentru că ”armata iubirii organizate” ne susține”, scrie Csoma Botond pe Facebook.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentKlaus Iohannis, printre favoriții la șefia NATO – Este a doua oară când președintele român este pe lista candidaților
Articolul următorMinistrul Bogdan Aurescu liniștește populația: ”Nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Rusia”