Născut la 19 august 1881, în Botoșani, compozitorul George Enescu este considerat cel mai important muzician român. A început să cânte la vioară de la vârsta de 4 ani și să schițeze compoziții încă de la 5,6 ani. Ajuns protejatul Reginei Elisabeta a României, Enescu era invitat constant să cânte la Castelul Peleș din Sinaia.

După ce a studiat în Viena și la Paris, marele compozitor și-a trăit mare parte din viața în Franța. Și poate a fost mai bine. Recunoscut la nivel internațional drept unul dintre cei mai mari muzicieni, România l-a tratat la fel ca pe toți ceilalți mari artiști: fără respect, fără resurse ca să poate să își exprime geniul artistic. Acum, o altă umbră pare să fie aruncată asupra moștenirii compozitorului român. O licitație organizată de Casa Historic stârnește controverse în mediul cultural românesc. Pe 22 septembrie organizatorii urmează să scoată la vânzare obiecte unicat care i-au aparținut marelui George Enescu.

De departe, una dintre cele mai valoroase piese este reprezentată de manuscrisul-partitură al operei „Oedipe”. Este piesa de rezistență între lucrările compozitorului. Acesta se află într-o stare foarte bună de conservare iar organizatorii speră să obțină pe ea între 100.000 și 300.000 de euro. Manuscrisul este însoțit de patru adnotări ologrfe cu indicații muzicale, scenice și regizorale de la premiera operei care a avut loc în anul 1936, la Paris.

La vânzare urmează să fie scoasă și o vioară de colecție pe care muzicianul a primit-o cadou din partea familiei regale a României și pe care organizatorii speră să obțină cel puțin 100.000 de euro.

Vezi AICI de ce licitația stârnește controverse și face mulți oameni de cultură să se întrebe cum s-a ajuns în punctul acesta. De ce obiecte care ar trebui să aparțină patrimoniului național au ajuns să fie vândute pur și simplu și, cine se face responsabil?

 

Articolul precedentPreședintele Iohannis, apel către populație: ”Ne aflăm în valul patru. Nu există niciun dubiu că vaccinarea este principala măsură de protecție”
Articolul următorAniversarea a 100 de ani de relații diplomatice româno-nipone marchează ridicarea platformei de lucru catwalk a podului suspendat de la Brăila