Își ratează șansa la educație, acolo unde mulți tineri nici măcar nu îndrăznesc să viseze că și-ar găsi loc, făcând tocmai ceea ce ar fi trebuit să învețe măcar (!) să nu tolereze la nimeni. Uitând că sunt acolo pentru a începe să lupte cu nedreptatea, minciuna sau cu corupția, zeci de studenți la Facultatea de Drept, din cadrul Universității București, au fost propuși pentru exmatriculare, după ce ar fi fraudat mai multe examene. Iată cum au dat cu stângul în Drept(ul) nu mai puțin de 49 de tineri de la care, până mai ieri, așteptam viitorul.

Propunerea pentru exmatriculare celor 49 de studenți este o premieră în cadrul Facultății de Drept și a Universității din București, după cum mărturisește chiar decanul Răzvan Dincă. Situația este cu atât mai gravă cu cât în acest caz este vorba despre tineri școliți să devină viitori magistrați, avocați sau juriști, cu alte cuvinte, tocmai cei care ar trebui să condamne astfel de practici. 

“Este șocant să constatăm un asemenea fenomen, e cu totul contrariant pentru principiile pe care ar trebui să le insuflăm viitorilor magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului să descoperim în stadiul formării lor inițiale o asemenea încălcare a acestor principii”, a declarat decanul facultății, Răzvan Dincă.
 
Studenții reușeau să fraudeze examenele cu ajutorul unor grupuri de WhatsApp. Mai exact, în timp ce susțineau examenele online, tinerii intrau pe grupurile de WhatsApp și rezolvau subiectele “la comun”. 

Există și probe concrete care arată că aceștia au fraudat examenele, respectiv conversațiile de pe WhatsApp, dar și anumite anomalii din timpul examenului. Spre exemplu, studenții au stat foarte puțin în sală, aproximativ 20 de minute, în condițiile în care examenul dura o oră. 

“Am fost informați de existența unor grupuri de WhatsApp pe care zeci de studenți din anul I rezolvau în comun subiectele de examen în timpul examenului, făceau schimb de metode de copiat, purtau discuții despre cum să își poziționeze ecranele astfel încât să aibă acces și la un alt dispozitiv, unii dintre ei s-au și filmat explicând astfel de metode de fraudă pentru ceilalți. În total, sunt 49 de studenți pe care i-am propus pentru exmatriculare, avem toate dovezile. Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră. Au mai fost studenți exmatriculați pentru fraudă, dar niciodată nu au fost propuși atât de mulți”, a mai declarat Dincă. 

Facultatea de Drept a mai trecut printr-un scandal nu mai departe de săptămâna trecută. Atunci, un examen online susținut de 770 de studenți a fost anulat. Ulterior, a fost declanșată o anchetă disciplinară în care este vizată profesoara care organiza acel examen, Simona Cristea. 

Potrivit primelor informații, subiectele primite de studenți erau în proporție de 90% identice cu subiectele de la examenul anterior, iar “examenul inițial a fost astfel organizat încât nici măcar nu se poate identifica dacă a fost fraudat”, potrivit decanului facultății. 

După ce a fost dispusă începerea anchetei interne disciplinare, profesoara Cristea ar fi intrat, însă, în concediu medical.

Pe de altă parte, potrivit unei înregistrări primită de edupedu.ro, profesoara Cristea s-ar fi plâns, în cadrul unui curs online cu studenții, că este “prigonită” de conducerea facultății.

“Să nu pot să țin cursul, să ajung să plâng în fața studenților mei, în halul ăsta mă toacă de două săptămâni de nu mai pot, nu mai pot. Nu am făcut niciun rău nimănui, niciunui coleg de facultate, s-au depus memorii împotriva mea acum doi ani de către asistenta mea și nu i-am făcut niciun rău, nimic absolut. N-am făcut niciun rău niciunui student niciodată în viața mea. De ce sunt prigonită în halul acesta nu pot să înțeleg, probabil că se dorește să mă aducă în starea de a pleca eu. Nu o să plec, că ajung în instanță și în presă, vă rog să mă iertați, dar nu mai pot, nu mai pot… de două săptămâni sunt tocată în ultimul hal”, se plânge profesoara Cristea în fața studenților.

Articolul precedentLudovic Orban anunță că votul final pe legea bugetului va fi marți în Parlament
Articolul următorVIDEO Senatoarea Diana Șoșoacă a plecat dintr-o emisiune Realitatea PLUS, după un schimb dur de replici cu jurnalistul Grigore Cartianu