Statele membre ale Uniunii vor dispune de o Autoritate de Reacție și de Pregătire pentru Situații de Urgență în domeniul Sănătății la începutul anului 2022, declară europarlamentarul român Dan Motreanu.

Comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides, ne-a solicitat cooperarea pentru aprobarea rapidă a propunerilor legislative legate de Uniunea Europeană a Sănătății. HERA dispune deja de dotarea financiară necesară, a declarat Dan Motreanu.

Comisia Europeană a lansat pe 16 septembrie Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA) pentru a preveni, a detecta și a răspunde rapid la urgențele sanitare.

Am participat astăzi la dezbaterile privind HERA – Autoritatea de Reacție și Pregătire pentru Situații de Urgență în domeniul Sănătății, actorul principal al Uniunii Europene a Sănătății. Aceasta mai cuprinde Strategia farmaceutică, Regulamentul privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății și consolidarea mandatelor ECDC și EMA. 

Comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides, ne-a solicitat cooperarea pentru aprobarea rapidă a propunerilor legislative legate de Uniunea Europeană a Sănătății. În ceea ce privește HERA, Comisarul ne-a a asigurat că Parlamentul va lucra de la egal la egal cu structurile Comisiei Europene, cu acces la toate infomațiile. Parlamentul European va fi cooptat la supravegherea HERA prin reprezentantul său în Consiliul de administrație. HERA reprezintă o resursă atât a Uniunii, cât și a autorităților naționale, cu care va colabora strâns, și va fi operațională în primele luni ale anului viitor. 

HERA dispune deja de dotarea financiară necesară: 6 miliarde euro în următorii 6 ani din cadrul financiar multianual și aproape 30 de miliarde euro, dacă ținem seama de investițiile în securitate sanitară, pregătire și răspuns la crize prin intermediul altor programe ale UE. Investițiile naționale și private în domeniul pregătirii pentru situații de urgență și al rezistenței la crize sanitare vor ridica totalul la 50 de miliarde euro.

Dacă am fi dispus de HERA la începutul crizei sanitare, am fi:
• detectat, clasificat și estimat evoluția epidemiei înainte de se transforma în pandemie; 
• activat cercetarea și inovarea, cartografiat nevoile și disponibilitatea contramăsurilor medicale în UE;
• sprijinit descoperirea și producția de vaccinuri necesare.

Odată activat modul de criză, HERA ar fi:
• luat decizii rapide;
• activat finanțarea de urgență; 
• negociat, procurat și distribuit contramăsuri medicale, inclusiv vaccinuri, cu și în numele statelor membre- Dan Motreanu

Articolul precedentIohannis, reacție de ULTIMĂ ORĂ: Astăzi avem aproximativ 15.000 de cazuri de COVID-19 și 330 de decese. Este o CATASTROFĂ!
Articolul următorKelemen Hunor: ”Problema e că cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu alternativă”