Deputatul UDMR Biro Rozalia a anunţat, luni, că a iniţiat elaborarea unei poziţii oficiale din partea organizaţiei de femei a Partidului Popular European (PPE), al cărei vicepreşedinte este, prin care li se solicită mai multor ţări urgentarea ratificării Convenţiei de la Istanbul.
“Am iniţiat să elaborăm un statement, o poziţie oficială a organizaţiei de femei a PPE, prin care solicităm urgentarea ratificării Convenţiei de la Istanbul de către acele ţări care nu au făcut acest lucru şi înainte de ratificare să iniţieze şi să lase să aibă loc o dezbatere generală. În următoarea săptămână, două, vom elabora statementul, pe care îl vom propune tuturor organizaţiilor de femei membre ale PPE”, a declarat Biro Rozalia în cadrul unei conferinţe de presă, citată de Agerpres.
Ea a reamintit că încă din 2011 a fost adoptată Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, urmând ca ţările membre să o semneze, respectiv să o ratifice. România a semnat Convenţia în anul 2014 şi a ratificat-o în 2016.
Subiectul violenţei domestice a devenit, în unele ţări, temă destul de largă de dezbatere. Unii lideri, afirmă Biro, au susţinut că este o ameninţare pentru familia tradiţională, în timp ce alţii susţin că este primul instrument amplu care asigură o protecţie a femeilor împotriva violenţei.
“Polonia a anunţat recent că, deşi a semnat şi ratificat, începe demersurile de a se retrage din Convenţia de la Istanbul. Consiliul Europei, prin secretarul general, Marija Pejčinović Burić, a calificat drept alarmant acest fenomen”, a precizat Biro, conform Agerpres.
Ea a menţionat ca sunt state care au semnat, dar nu au ratificat tratatul – Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Slovacia şi Rusia.
Per ansamblu, a subliniat deputatul, fenomenul violenţei domestice este în creştere şi a fost accentuat în condiţiile restrictive ale pandemiei, violenţa fiind determinată şi de reducerea veniturilor şi de izolarea la domiciliu pentru un timp mai îndelungat.
În România, a subliniat Biro, după ratificarea din 2016, ritmul de implementare a măsurilor este “destul de lent”. În 2017, la iniţiativa deputatei Biro a fost creată o subcomisie de monitorizare a punerii în practică a implementării Convenţiei de la Istanbul în România, ca suport de dialog trimestrial pentru reprezentanţii instituţiilor care coordonează activitatea şi ONG-urile implicate.
“Deşi ANES-ul a desfăşurat o activitate vastă, nici pe departe însă nu este suficientă activitatea unei instituţii la nivel central. Este necesar să vină iniţiative de jos în sus şi o armonizare a mijloacelor de care dispune societatea cu cele pe care statul sau guvernul le creează. Evoluţie există, de dezvoltare a reţelei care asigură aducerea la lumină a acestui fenomen, însă e un proces destul de lent”, a spus Biro.
Ea a precizat că în România s-au semnalat 36.200 astfel de fapte penale în 2017, numărul lor crescând cu 2.000 în anul următor, la 38.400. În 2019 s-a înregistrat o scădere la 25.800.
În anul 2017 s-au emis 2.800 ordine de protecţie, în 2018, la fel, iar în 2019 s-a ajuns la 7.986 de ordine de protecţie. Numărul persoanelor asistate în cazuri de violenţă a fost, în 2017, de 13.200, în 2018 a fost de 13.180, iar în 2019 de 13.000.
“Vedem că numărul celor care primesc servicii sociale specializate, de care ar avea atât de mare nevoie, nu este în creştere în România. Ceea ce este nemulţumitor. În condiţiile în care avem cadrul legal, Convenţia de la Istanbul, facem şi paşi importanţi de înăsprire a pedepselor. Pe de altă parte, sistemul de identificare, de prim ajutor, de consultare şi ajutor pentru a reporni în viaţă este limitat şi nu este în permanentă dezvoltare, cu paşi mai radicali. Astfel nu vom putea elimina fenomenul. Eventual vom putea să ţinem puţin în anumite limite fenomenul, dar nu îl vom putea preveni şi elimina în totalitate. Mai este de lucru din momentul preluării victimei, asigurarea de servicii sociale, juridice, pentru găsirea unui loc de muncă etc. Va trebui să urgentăm demersurile care vin în ajutorul persoanelor abuzate”, a conchis Biro Rozalia.