Deputatul UDMR Biro Rozalia a declarat joi, cu ocazia Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, că deşi există o lege specială din anul 2016, s-a făcut prea puţin pentru drepturile acestei categorii sociale.

“Nevoia de la care a pornit această lege consta în realitatea de atunci şi, din păcate, şi de astăzi, anume că societatea nu asigură în realitate – chiar dacă există la nivel declarativ şi de angajament scris – condiţii şi şanse ca persoanele cu dizabilităţi să poată să trăiască având aceleaşi drepturi ca şi noi şi să nu simtă constrângerile cauzate de, să zicem, neglijenţa societăţii”, a declarat Biro Rozalia, într-o conferinţă de presă la Oradea.

Parlamentarul UDMR Bihor a reamintit că în februarie 2015 a iniţiat o propunere legislativă pentru înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, care a devenit lege în ianuarie 2016, legea 8/2016.

Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi recomandă, respectiv obligă ţările, să creeze acele mecanisme independente de monitorizare care urmăresc dacă sunt asigurate drepturile prin lege, dacă sunt puse în practică de autorităţile locale şi dacă sunt aplicate în întreaga societate.

Deşi legea este în vigoare din 2016, în primii doi ani s-a tergiversat înfiinţarea Consiliului de monitorizare a implementării convenţiei, care abia în 2018 a avut o organigramă, existând în prezent în subordinea Senatului şi a început să funcţioneze, a precizat Rozalia Biro.

“De la a începe să funcţioneze acest mecanism de monitorizare până la a ajunge să fie într-adevăr un instrument eficient prin care putem să constrângem autorităţile locale şi centrale să îşi achite obligaţiile este o cale foarte lungă”, a subliniat deputatul UDMR.

Situaţia actuală, a adăugat Rozalia Biro, arată că deşi legea există, la punerea în practică încă trebuie lucrat foarte mult, fiind nevoie de un dialog susţinut cu entităţile reprezentative ale acestor persoane, astfel încât în mandatul următorului Legislativ binele acestor oameni să beneficieze de preocuparea adecvată.

“Transmit un gând de mulţumire acelor asociaţii, ong-uri şi fundaţii care lucrează pentru a sprijini persoanele cu dizabilităţi. Statul trebuie să asigure un sprijin mult mai accentuat acestora, iar administraţiile locale să ofere un suport financiar mai consistent decât în momentul de faţă”, a conchis deputatul UDMR Bihor.

La 11 noiembrie 2010, prin legea 221/2010, România a ratificat Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a ONU la 13 decembrie 2006.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentLiderii UDMR, consultări cu fermierii din Covasna
Articolul următorLovitură pentru PRO România! Pe listele pentru Parlament ale partidului lui Victor Ponta se află un colaborator dovedit al Securității