Deputatul UDMR Miklos Zoltan a declarat, luni, în plen, că gradul de îndatorare a României a crescut pentru că toată lumea doreşte investiţii, exprimându-şi convingerea că Ministerul Finanţelor va lua măsuri de limitare a acestei majorări.

El a adăugat că guvernarea are responsabilitatea de a contracara efectele pe care multiplele crize le au asupra cetăţenilor, potrivit Agerpres.ro.

“Vrem dezvoltare, aşadar vrem investiţii toţi, indiferent de partidele din care facem parte. Gradul de îndatorare a crescut, creşte tocmai pentru că vrem investiţii, în special din componenta de finanţare rambursabilă a PNRR. Sumele contractate pentru implementarea PNRR vor merge în proiecte de infrastructură, de mediu şi energie, în proiecte de digitalizare. Efectul acestora în economie se va vedea pe termen mediu şi lung. Ar fi ipocrizie să pretindem altceva. Ne-am înhămat împreună, dragi colegi din Opoziţie, să implementăm PNRR pe care l-am negociat cu Comisia Europeană, l-am definitivat, iar ulterior în Parlament am aprobat şi componenta de finanţare rambursabilă şi toate acestea pentru că vrem dezvoltare prin investiţii, în ciuda circumstanţelor extraordinare pe care le traversăm: efectele pandemiei de COVID şi conflictul militar de pe teritoriul Ucrainei”, a explicat deputatul UDMR, la dezbaterea “Ora Guvernului”, la care a fost prezent ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Potrivit lui Miklos Zoltan, PNRR rămâne, deocamdată, aşa cum s-a aprobat şi nu rămâne decât să fie implementat cât mai bine.

“În paralel, guvernarea are responsabilitatea unică de a contracara efectele pe care multiplele crize le au asupra cetăţenilor şi afacerilor”, a adăugat deputatul UDMR.

El a mai spus că este convins că Ministerul Finanţelor va lua măsuri de limitare a creşterii gradului de îndatorare.

“Eu sunt convins că ministerul va veni, potrivit reglementărilor Legii 69 din 2010 a responsabilităţii fiscal bugetare, cu măsuri de limitare a creşterii gradului de îndatorare. Mai mult ca sigur că acestea nu vor avea efecte similare cu propunerea de zero taxe pe salariul minim, măsură care, nu doar că ar fi afectat veniturile primăriilor, dar ar fi condus şi la reducerea veniturilor bugetului general consolidat cu circa 5% din PIB”, a explicat deputatul UDMR.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentMinistrul Cseke Attila: Bucurestiul si alte orase au primit bani pentru acoperirea costurilor cu energia electrica
Articolul următorREALITATEA PLUS, la un pas de trecerea la HD