Parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a declarat marţi, la Deva, că reglementările din domeniul climatic aprobate în sesiunea legislativă 2022-2023 a Parlamentului European (PE) vor aduce costuri mari pentru cetăţeni şi vulnerabilităţi majore pentru Uniunea Europeană, dacă ritmul tranziţiei verzi nu va fi unul mai temperat.
Potrivit acestuia, cele mai importante subiecte ale sesiunii 2022-2023 au fost noile reglementări din pachetul climatic şi sprijinul pe care UE îl acordă Ucrainei în conflictul cu Rusia.
“Tranziţia verde a fost cel mai important subiect, iar spre finalul sesiunii legislative, Grupul PPE s-a trezit şi s-a repoziţionat în privinţa unor subiecte majore care ţin de pachetul climatic – Fit for 55”, a afirmat europarlamentarul.
Iuliu Winkler a explicat că toate aceste reglementări, odată aplicate, vor veni cu costuri “enorme” pentru cetăţeni. În opinia sa, accelerarea tranziţiei verzi va crea vulnerabilităţi majore pentru Uniunea Europeană.
“Grupul PPE a spus că nu este de acord ca oamenii să achite preţul tranziţiei verzi. De altfel, noi, UDMR, chiar de la debutul sesiunii parlamentare 2022-2023, când am discutat priorităţile noastre, am decis că tranziţia verde trebuie să fie justă şi echitabilă, şi că trebuie să avem grijă de familii, de oameni. Nu putem permite ca aceştia să fie cei mai afectaţi. Împreună cu alţi colegi din PPE, încercăm să construim un ‘realism verde’ în cadrul legislativului european. Suntem adepţii dictonului ‘festina lente’. Considerăm că accelerarea acestei tranziţii vine în detrimentul europenilor şi creează vulnerabilităţi majore pentru UE”, a spus deputatul european.
Winkler a subliniat că în cadrul PE a dat mai multe voturi împotrivă pe mai multe propuneri legislative, cum ar fi cea cu privire la taxa pe carbon la frontieră, modificările aduse în comerţul cu emisii sau pe legea restaurării naturii.
Sursa: Realitatea Din UDMR