Vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) a declarat, marţi seara, că vor fi mai multe schimbări în viitorul Cod fiscal, acestea fiind însă discutate cu reprezentanţii autorităţilor locale şi cei din zona economică, una dintre acestea fiind taxarea jocurilor de noroc.

“A fost un proiect pus în dezbatere publică şi apar alte păreri din societate. Au fost nişte întâlniri cu reprezentanţii primarilor, autorităţilor locale, cu reprezentanţi din zona economică şi bineînţeles din HoReCa. Şi în astfel de situaţii este firesc să asculţi argumentele lor şi să faci eventual nişte schimbări. (…) La HoReCa, concluzia este că rămâne ceea ce propune Guvernul, dar nu de la 1 august, ci de la 1 ianuarie. Până la urmă este o abordare corectă, pentru că este în desfăşurare sezonul turistic, pe de o parte, pe de altă parte legea spune să aştepţi 6 luni, să nu pui în aplicare schimbările în Codul fiscal, în Codul de procedură fiscală. (…) Sunt şi alte schimbări mici legate de IMM-uri, legate de microîntreprinderi, legate de jocurile de noroc, unde mergem pe o taxare mare. Acolo a fost chiar propunerea noastră şi susţinem – dacă taxezi munca, trebuie să taxezi şi norocul, nu se poate altfel. Dar mai sunt mici modificări… până se realizează acea formă care va fi adoptată în Guvern”, a declarat Hunor, la un post TV, relatează Agerpres.

În ceea ce priveşte impozitul pe proprietate, reprezentantul UDMR a arătat că au existat de la bun început nişte discuţii legate de pragul minim, de valoarea la care se raportează acest impozit, dacă se va lăsa pentru primari un prag minim, respectiv un prag maxim între care să se decidă.

Pe de altă parte, el a atras atenţia că există în Bucureşti, în ţară câteva cazuri, respectiv 20 – 30 de microîntreprinderi cu o singură persoană, fără niciun angajat, cu un rulaj de un milion pe fiecare, cu taxe minime de 3% şi proprietar peste jumătate de cartier de blocuri construite pe microîntreprinderi.

În context, vicepremierul a dat exemplul Spaniei, care a introdus gratuitate pe transportul feroviar intern pentru toată lumea, pe o perioadă de trei luni, pentru a veni în sprijinul oamenilor, pentru a scoate din circulaţie maşinile, ca să nu mai plătească oamenii combustibilul foarte foarte scump: “Eu cred că ceea ce noi în acest moment facem este să echilibrăm bugetul, să menţinem economia în viaţă şi să avem bani să ajutăm pe cei care într-adevăr au nevoie în această perioadă, fiindcă trecem printr-o perioadă foarte grea, care va dura şi din păcate va dura mult. (…) Trebuie să menţii economia, dar trebuie să menţii şi bugetul”.

Potrivit oficialului guvernamental, România este în continuare sub media europeană când e vorba de colectare mai ales din TVA a banilor la buget.

“Şi acolo trebuie să facem un efort, noi nu am făcut din păcate până acum. (…) În primul rând facturarea, digitalizarea. Şi asta face ANAF într-un ritm foarte mare”, a mai spus Kelemen Hunor, potrivit sursei citate. 

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentLegea avertizorilor de integritate este constituţională. CCR a respins sesizarea celor de la USR cu unanimitate de voturi
Articolul următorLocuitorii unei comune din Covasna refuză să mai plătească facturile la apă, pentru că nu o pot folosi: ”Nici câinele nu o bea!”