Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține necesitatea unei discuții în coaliție despre pensiile speciale și a precizat că nu ar accepta în zona publică o pensie mai mare decât indemnizația președintelui Republicii.

„Dacă cineva îmi spune că nu poate trăi din 16.000 de lei pe lună, avem o problemă”, a precizat acesta.

Kelemen Hunor a declarat marți la Digi24 că problema pensiilor speciale a fost abordată, până acum, în mod ”demagogic și populist”, în timp ce este nevoie de respectarea unor principii și de un sistem unitar.

„Am încercat să nu fiu nici populist, nici demagog, când vine vorba de pensiile de serviciu, pentru că eu nu spun pensii speciale, și de aceea nici nu am susținut variantele demagogice și populiste. De la bun început greșeala a fost că aproape toată lumea a abordat din punct de vedere electoral această problemă, aduce sau nu puncte electorale. Dacă ne uităm, la parlamentari, sigur, din toată ecuația pensiilor speciale nu reprezintă mai mult de 2,8 %, deci nu acolo sunt problemele”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a explicat că pensiile speciale sau de serviciu cu o valoare foarte mare sunt în altă zonă.

„Abordarea a fost greșită de la bun început și aceea nu s-a reușit. Dacă faci o abordare populistă și doar demagogia te duce, nu vei rezolva nimic. Eu am spus că statul român trebuie să decidă ce vrea să facă cu acele categorii profesionale care, în perioada cât stau în serviciul public, au niște interdicții, niște incompatibilități. Sunt câteva categorii: magistrații, militarii, oamenii politici, aleșii, care au incompatibilități și interdicții. Ce dorește statul să facă? Fiecare stat discută acest lucru și a luat decizii diferite, astfel că nu există niciun tratament unitar nici măcar în UE”, a subliniat Kelemen.

Acesta a menționat că ar trebui să se spună clar cuiva care a lucrat 10 sau 20 de ani în serviciul public și a avut niște restricții, că primește, pe lângă contributivitate, 1% sau 10% sau un leu în plus pentru că acea persoană a avut niște interdicții pe perioada serviciului public.

„Sau îți spun că nu îți dau nimic, doar contributivitatea, dar trebuie să mergi uniform, de la unii până la alții, să nu se poată face o diferențiere, Noi nu am făcut această abordare, această discuție, și de aceea ne trezim că sunt pensii uriașe, de 30-40.000 de lei, ceea ce nu este pe bază de contributivitate, în zona publică. Și de aceea trebuie o abordare unitară. Am spus, haideți să purtăm această discuție încă de anul trecut, când era coaliția PNL-USR-UDMR. Nu am reușit să discutăm, nici acum nu discutăm, ci mergem pe variante care au fost, deja, încercate”, a mai spus președintele UDMR.

Kelemen a explicat că o altă variantă care se încearcă acum este cea referitoare la impozitarea pensiilor speciale, dar nici această variantă nu este cea bună în condițiile în care a picat la CCR, iar magistrații au argumentat că nu se poate să fie la unii un tip de impozitare și la alții alt tip.

„Deci ori luăm de la capăt această discuție, la un moment dat, când ne liniștim și suntem în stare să discutăm rațional, cu argument raționale, ținând cont de interesele publice ale țării și de principiile de contributivitate și compensare, dar atunci să îi luăm pe toți, fiindcă altfel nu vom reuși.Eu am spus la un moment dat că nu este acceptabil, indiferent de ce zonă vorbim – magistrați, militari, politic sau diplomați, ca cineva să aibă o pensie mai mare decât indemnizația președintelui Republicii. Și am spus că asta să fie limita, tot ce este peste această limită, se impozitează, fiindcă s-ar putea să ajungă unii, pentru că au câștigat acest drept și nu poți anula un drept câștigat, să aibă pensii mai mari. Și atunci trebuie să găsești o modalitate constituțională de a impozita. Dar până nu discutăm principiul dacă statul român dorește să rezolve această problemă uniform pentru toți cei care au interdicții și incompatibilități, nu vom ieși din această încurcătură în care ne-am băgat singuri începând cu sfârșitul anilor 90. Trebuie câteva principii și mers unitar. Eu nu aș accepta în zona publică o pensie mai mare decât indemnizația președintelui Republicii, fiindcă dacă cineva îmi spune că nu poate trăi din 16.000 de lei pe lună, avem o problemă”, a conchis liderul UDMR.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentKelemen Hunor: ”Nu vom umbla, până la urmă, la taxe şi la accize, la TVA şi la accize”
Articolul următorIohannis, anunț sumbru pentru români: „Toate prețurile au crescut semnificativ și vor crește în continuare. Criza va continua”