Întâlnirea de miercuri între preşedintele Ungariei, Katalin Novák, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, şi faptul că cei doi şefi de stat au avut convorbiri oficiale la Bucureşti, după o pauză de 12 ani, ar putea deschide noi oportunităţi în relaţiile româno-maghiare – a declarat preşedintele UDMR.
Hunor Kelemen, care deţine şi funcţia de vicepremier în Guvernul de la Bucureşti, a acordat o declaraţie presei ungare la biserica reformată Calvineum din Bucureşti, unde a fost organizată o întâlnire a preşedintelui Ungariei cu comunitatea maghiară din Bucureşti, scrie rador.ro.
Hunor Kelemen a amintit că, în ultimii doi ani, de la intrarea UDMR în guvern, au avut loc multe discuţii politice româno-ungare la nivel guvernamental, cu întâlniri între miniştri şi secretari de stat.
„A început un dialog, pentru că, într-adevăr, relaţiile româno-ungare păreau îngheţate, iar unul dintre aspectele importante a fost ieşirea din acest impas. Faţă de acest punct de plecare am făcut un mare pas înainte azi, cu întâlnirea oficială la cel mai înalt nivel, a celor doi şefi de stat. Consider importantă această întâlnire pentru că poate da un nou impuls, poate deschide porţi, poate crea noi oportunităţi şi poate restabili oarecum încrederea, pentru că fără încredere este greu să cooperăm” – a declarat preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor a adăugat: este un mesaj important faptul că şeful statului român l-a invitat pe preşedintele ungar la Bucureşti, cu ocazia întâlnirii lor din iunie, la summit-ul regional al NATO, precum şi invitaţia lansată de Katalin Novák pentru o vizită la Budapesta şi acceptarea acesteia de către Klaus Iohannis, care „va vizita Ungaria la un moment dat”.
Hunor Kelemen a subliniat: cele două ţări şi cele două popoare au multe interese comune, pe care este mai uşor să le promoveze împreună, cu „un glas mai puternic”, atât în regiune, cât şi în cadrul Uniunii Europene.
„Sigur că astăzi toată lumea este interesată de securitate şi de preţul energiei, există şi aici obiective comune serioase, iar în ceea ce ne priveşte, bineînţeles că este important ca maghiarii din Transilvania să îşi păstreze identitatea, să îşi administreze şi să îşi dezvolte instituţiile, cu sprijinul guvernului român şi al guvernul maghiar, să nu existe dispute între cele două state privind aceste chestiuni” – a precizat preşedintele UDMR.
Sursa: Realitatea Din UDMR