Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, susține că „permanent au fost unii” care au blocat aderarea României la spațiul Schengen „pe alte considerente” decât criteriile propriu-zise, ceea ce este „inacceptabil”, transmite Agerpres.

Ceea ce i s-a întâmplat României, spune liderul UDMR, „este inacceptabil”.

„În 2011 eram în Guvern când noi am primit raportul din partea Comisiei, după multe verificări, şi în acel raport scria că România îndeplineşte toate condiţiile pentru a intra în spaţiul Schengen. Dar permanent au fost unii care au blocat intrarea noastră pe alte considerente, nimeni nu spunea că (România – n.r.) nu îndeplineşte criteriile tehnice. Deci era ceva inacceptabil. În acest moment, la fel. Urmează încă o evaluare, totuşi au trecut 11 ani de la ultima evaluare”, a declarat Kelemen Hunor, joi, la Arad.

El a amintit că România îndeplinește criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen.

„Sigur că noi îndeplinim criteriile tehnice şi în 2022 şi pentru a intra în spaţiul Schengen nu există alte criterii, doar tehnice. România în mod normal de la 1 ianuarie, împreună cu Bulgaria şi Croaţia, pe transport terestru şi pe apă, intră în Spaţiul Schengen, iar pe aeroporturi intră din martie. Eu cred că aceasta va fi decizia”, a adăugat oficialul.

Kelemen Hunor spune că „nu putem accepta până la nesfârşit această discriminare”. Pe de altă parte, liderul UDMR susține că „în Olanda mai există o oarecare reticență”.

„Dar văd că deja şi olandezii tind spre a susţine aderarea României, iar în Finlanda nu cred că mai există (reticenţă – n.r.). Sunt convins că şi Olanda va înţelege că această atitudine de a bloca, pe nişte criterii care nu au nicio legătură cu criteriile pentru Spaţiul Schengen, nu poate fi susţinută”, a mai spus Kelemen Hunor.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentFostul director al clubului CSM Târgu Mureș, Kacsó Sándor, este noul administrator public al municipiului Târgu Mureș
Articolul următorMinistrul Dezvoltării Cseke Attila: ”În 14 octombrie lansăm al doilea apel de proiecte pentru investiţii în infrastructura verde a localităţilor”