Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, consilierul de stat Laszlo Borbely, atrage atenţia că 40% din emisiile de dioxid de carbon rezultă din serviciile energetice necesare în clădiri, viitorul construcţiilor fiind strâns legat de această componentă.
“Sănătatea noastră este strâns legată de aerul pe care îl respirăm. Reducerea poluării din oraşe, şi nu numai, depinde în mare măsură de eficientizarea energetică a clădirilor. 40% din emisiile de dioxid de carbon rezultă din serviciile energetice necesare în clădiri. Viitorul construcţiilor va fi strâns legat de această componentă, întrucât vorbim şi de posibilităţi de finanţare importante. Sunt convins că prin intermediul Comitetului interministerial vom dezvolta un plan de acţiuni eficient, în sprijinul sectorului de construcţii,” a declarat consilierul de stat Laszlo Borbely, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES.
Sursa citată menţionează că una dintre ţintele Uniunii Europene pentru următorii ani vizează reducerea gazelor cu efect de seră.
“Demersurile începute la nivel naţional, prin care autorităţile publice îşi propun să contribuie la atingerea acestor obiective, este Strategia naţională de renovare pe termen lung”, se mai arată în comunicat.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este implicat în asigurarea secretariatului şi operativităţii Comitetului interministerial, din care mai fac parte reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Secretariatului General al Guvernului, specialişti din ministere şi reprezentaţi din institute de cercetare şi universităţi.
Prima şedinţă a Comitetului interministerial care coordonează implementarea acestei strategii s-a desfăşurat online, în această săptămână, şi a fost prezidată de secretarul general adjunct al Guvernului, Istvan Zahoranszki. În cadrul şedinţei au fost prezentate principalele provocări privind implementarea Strategiei de renovare şi a fost adoptat regulamentul de funcţionare.
Sursa: Realitatea Din UDMR