Liderul Pro România, Victor Ponta, critică dur UDMR pentru că sunt dispuși să facă alianțe cu PNL după ce au fost acuzați de furtul Ardealului, dar și cu PSD.
- „Jo napot kivanok PNL !!! Credeati ca se supara UDMR ca au fost acuzati de furtul Ardealului? Credeati ca nu vin la “targuiala” pe Dambovita cu Ludovic Orban si cu PNL? Credeati ca nu inghit imediat orice jigniri si acuzatii si ca nu sunt gata sa joacea “hora” pentru “pretul corect”? Credeati ca, daca iar s-au combinat cu PNL, nu ii mai ajuta PSD sa castige Muresul si Satu Mare? Ba ii ajuta ! Jo napot kivanok PNL ! Jo napot kivanok PSD !”, a scris Victor Ponta pe Facebook.
Într-un interviu acordat Agerpres, liderul UDMR Kelemen Hunor a spus că formațiunea sa nu exclude nicio alianță în Consiliile Județene și în Consiliile Locale „în interesul comunității locale”.
„AGERPRES: Este deschisă UDMR la alianţe politice locale post alegeri pentru formarea de majorităţi în Consiliile Judeţene? Există vreo formaţiunea cu care nu v-aţi alia niciodată?
Kelemen Hunor: Vor exista alianţe, absolut. Şi noi vom avea nevoie de aliaţi în câteva judeţe şi localităţi şi alţii, deoarece câştigă primarul, dar nu va avea majoritate fără alianţe. Câştigă preşedintele de CJ dar, ca să aibă majoritate, trebuie să facă o alianţă. În mare, se ştie în judeţele unde noi vom fi prezenţi în diferite structuri ale administraţiei locale cam cu cine se poate face alianţă. Dar trebuie să aşteptăm rezultatul votului, fiindcă, dacă a câştigat cineva primăria, nu prea este indicat să faci o majoritate împotriva lui, pentru că nu este în interesul comunităţii locale să ai un primar şi să existe o majoritate care poate impune un viceprimar sau doi viceprimari dacă vorbim de reşedinţă de judeţ. Dar cu ce folos? Asta înseamnă că blochezi şi introduci scandal pentru patru ani de zile şi nu este în folosul comunităţii locale. Aici trebuie să găsim acele echilibre prin care o localitate poate fi condusă şi poate fi dezvoltată şi interesul local trebuie să primeze şi nu altceva. Aşa cum se vede în foarte multe judeţe, în foarte multe localităţi, alianţele vechi vor funcţiona, exista o tradiţie, dar pentru acest lucru trebuie să câştigăm noi sau trebuie să câştige cel cu care suntem în alianţă. Şi probabil că vor fi judeţe unde lucrurile vor fi diferite, fiindcă că nu vor câştiga cei care până acum au condus judeţul sau un municipiu sau o localitate.
Aici lăsam liber colegilor noştri, aproape sută la sută şi, în funcţie de rezultatele alegerilor, fiecare va avea capacitatea şi posibilitatea de a negocia o majoritate, o alianţă. Sigur, vor exista şi excepţii, nu mă pot pronunţa până în 28 septembrie. Sunt formaţiuni politice cu care nu poţi să faci alianţă, dar nu ştim dacă vor câştiga, nu ştim dacă vor intra în structura instituţiilor sau a autorităţilor locale. Până la alegeri, nu putem face speculaţii, până nu avem o bază reală pe care se poate aşeza o discuţie”