Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat, marţi, în cadrul întâlnirii cu ataşaţii apărării acreditaţi în ţara noastră, că şi în anul 2024 bugetul României pentru apărare va fi de 2,5 la sută din PIB, “aproximativ 40 la sută urmând să fie folosit pentru achiziţiile de tehnică şi echipamente”.
Ministrul a realizat, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cercului Militar Naţional, şi o trecere în revistă a misiunilor şi operaţiilor internaţionale în care sunt angajate forţele Armatei României.
Angel Tîlvăr le-a mulţumit ataşaţilor militari pentru activitatea depusă în anul 2023 şi a exprimat speranţa într-o cooperare la fel de fructuoasă în cursul anului viitor, în sprijinul intereselor de securitate reciproce ale ţărilor noastre, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, marţi, AGERPRES.
Oficialul MApN a apreciat relaţiile excelente între partenerii din NATO şi UE, în special în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, şi a exemplificat prin decizia Bulgariei, României şi Turciei de a dezvolta un grup operativ care va lucra împreună împotriva ameninţării minelor plutitoare din Marea Neagră.
“Totodată, ministrul Apărării Naţionale a declarat că sprijinul aliaţilor pentru Ucraina rămâne extrem de important şi a asigurat că România va continua să facă acest lucru”, arată sursa citată.
În final, ministrul Apărării Naţionale i-a rugat pe ataşaţi să transmită omologilor săi din ţările pe care le reprezintă “aprecierea şi recunoştinţa pentru munca depusă împreună în 2023 şi deschiderea faţă de consolidarea cooperării în 2024”.
Activitatea se înscrie în seria întâlnirilor anuale ale reprezentanţilor conducerii MApN cu ataşaţii străini ai apărării şi are ca scop intensificarea cooperării militare cu statele cu care România întreţine relaţii diplomatice.