Un proiect care prevede modificarea Codului Administrativ și care ar duce la asigurarea expertizei profesionale necesare dezvoltării localităților a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării. „Fără un expert în urbanism, orașele nu se pot dezvolta adecvat, planificat, în baza unui plan urbanistic. În același timp, experiența profesională în achiziții publice este necesară pentru localități în vederea atragerii fondurilor necesare pentru dezvoltare, dar nu toate localitățile din România au astfel de profesioniști. Propunerea noastră prevede posibilitatea ca administrațiile locale să coopereze în aceste domenii și ca un secretar general să profeseze în mai multe autorități locale”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

Propunerea legislativă a ministerului, care ar aduce modificări la Codul administrativ în vigoare, prevede posibilitatea formării unor consorții de către administrațiile publice locale și reglementează forma juridică a acestora. Conform unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, în prezent, cel mai utilizat mecanism de asociere dintre unitățile administrativ-teritoriale este reprezentat de asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI), dar acestea au scopul de a facilita accesarea fondurilor pentru proiectele locale. În document se arată că una dintre principalele probleme ale administrațiilor publice locale este lipsa resursei umane specializate, una dintre principalele cauze ale acestei deficiențe fiind migrarea personalului către sectorul privat.

„Prin acordul de asociere într-un consorțiu administrativ, unitățile administrativ- teritoriale care nu dispun de capacitate administrativă la nivel de personal specializat în exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege în sarcina acestora mandatează, prin hotărâre a autorităților deliberative, una sau mai multe unități administrativ-teritoriale membre, să le sprijine în realizarea acestor atribuții. Propunerea ar îmbunătăți, astfel, și eficiența serviciilor publice prestate”, se arată în comunicat.

Astfel, ar putea fi exercitate prin intermediul consorțiilor administrative atribuții care vizează amenajarea teritoriului; urbanism, autorizarea executării lucrărilor de construcții; inițierea și realizarea de investiții în contextul SDTR și PNRR (portofoliu de proiecte, implementare proiecte); servicii de asistență socială (derularea de anchete sociale, protecția copilului etc.); servicii juridice; derularea de achiziții publice; servicii financiare, control financiar preventiv (CFP); servicii de gestiune a resurselor umane; administrarea taxelor și impozitelor locale etc.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentGuvernul se reunește în ședință. Pachetul social, pe agenda miniștrilor – Noile majorări de pensii de la 1 ianuarie
Articolul următorUrsula von der Leyen: Varianta Omicron ar putea deveni dominantă în Europa până la mijlocul lunii ianuarie. Evoluția este extrem de îngrijorătoare