Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila (UDMR), a declarat miercuri că nu cunoaşte ce presupun amendamentele UDMR din legea adoptată miercuri de către Senat privind majorarea indemnizaţiile parlamentarilor, primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi locale, însă din punctul de vedere al Uniunii „pe inflaţie aşa cum toţi bugetarii au primit o creştere salarială, e corect ca adminstraţia locală să beneficieze de acelaşi regim”, scrie News.ro.

El a mai spus că nu au fost discutate aceste aspecte în coaliţie, însă dacă a fost un vot în Senat, atunci ssubiectul va fi abordat, iar apoi luată o decizie pe care UDMR o va respecta.

„Nu pot să comentez aceste amendamente. Eu am fost în şedinţă de Guvern şi acum am ieşit. Această informaţie nu o am şi nu pot să o comentez. Nu am văzut decizia CCR. Altfel, pot să vă spun ca şi idee, pot să vă spun că pe administraţia publică locală în ultimii 4 ani nu a fost niciun fel de creştere salarială, nici măcar legat de inflaţie”, a afirmat Cseke Attila, întrebat miercuri la finalul şedinţei de Guvern, dacă UDMR este de acord cu mărirea salariilor demnitarilor, în condiţiile în care doi senatori UDMR au depus amendamente prin care acestea sunt majorate de la 1 noiembrie.

Chestionat dacă ar fi de acord cu o astfel de majorare, ministrul UDMR a răspuns: „Eu vă spun punctul de vedere al UDMR. Deci, pe inflaţie aşa cum toţi bugetarii au primit o creştere salarială, şi vă spun încă o dată specific că este punctul de vedere al UDMR, este corect din punctul nostru de vedere ca adminsitraţia locală să beneficieze de acelaşi regim. Nu cunosc amendamentul pe care îl invocaţi”.

Întrebat mai departe dacă au fost discuţii punctuale pe acest subiect în coaliţie privind această creştere de salarii, Cseke Attila a replicat: „Nu s-a discutat în coaliţie. Nu cunosc aceste amendamente. Dacă a fost un vot în Senat, atunci se va discuta în coaliţie şi se va lua o decizie pe care UDMR o va respecta”.

Chestionat dacă poate fi suportată din buget această majorare, purtătorul de cuvânt a Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că va fi făcută o analiză în acest sens cu privire la impactul financiar la nivelul Ministerului de Finanţe.

„În situaţia amendamentelor depuse la nivelul Parlamentului, ele au nevoie de o analiză şi privind resursele. Ca atare, în raport de aceste amendamente se fac analize şi la nivelul Ministerului de Finanţe. Înţeleg că e o chestiune de câteva ore, ceva recent, astfel încât de îndată ce avem rezultatele analizelor în acest sens o să puteţi avea şi opinia Guvernului faţă de aceste amendamente”, a explicat Cărbunaru.

Senatul a votat, în plenul de miercuri, cu 91 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi patru abţineri, un proiect de aprobare a unei ordonanţe în care a fost introdus un amendament care prevede majorări salariale ale demnitarilor. În urmă cu câteva ore, Curtea Constituţională admisese sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, care prevedeau creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor.

Senatul este primă Cameră sesizată pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentFundaţia Comunitară Covasna (HKA) a investit în acest an 146.000 de lei pentru susţinerea unor proiecte şi iniţiative locale
Articolul următorMinisterul Dezvoltării implementează noi măsuri de eficientizare a serviciilor publice