Ministrul mediului, Tanczos Barna a afirmat marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că a fost astăzi la STS să discute despre sistemul SUMAL şi despre toate metodele prin care, prin SUMAL să pot fi făcute mai multe controale pe partea de exploatare a lemnului. Ministrul a spus că există o presiune pe tot ce înseamnă resurse de lemn în Europa iar rolul autorităţilor este să fie mai vigilenţi, să reducă infracţionalitatea şi să stimuleze comerţul legal, să nu existe lemn negru pe piaţă. Ministrul a mai spus că Ordonanţa cu plafonarea preţului la lemn poate fi modificată în Parlament şi că încă sunt discuţii privind interzicerea exporturilor. 

Ministrul Mediului a afirmat că pe piaţă într-adevăr sunt comercianţi care au vândul lemn la un preţ mai mare şi a precizat că anul trecut, preţul era la jumătate, faţă de preţurile care se practică în anumite zone, la 300 de lei sau 200 de le. El a precizat că, într-adevăr, costurile pot fi mult mai mari la brichete şi peleţi, dar la lemnul brut sau rumeguş nu se pune problema de dublare de costuri la materialul lemnos. 

Tanczos Barna a mai spus că aproape nimeni nu cumpără din pădure doar lemn de foc, iar itermediarii, foarte mulţi dintre ei exploatează situaţia din piaţă, lipsa importului din Ucraina, unde şi firmele mari au cumpărat mult. Situaţai de pe piaţă este f complicată. 

Ministrul Mediului a arătat că discuţii vor fi în continuare, pentru că Ordonanţa privind plafonarea preţului la lemne intră în Parlament. 

”Mai avem o discuţie pe export. În Parlament, în procedură de urgenţă, Ordonanţa poate fi modificată”, a spus el. Ministrul a precizat că Europa nu se întoarce neapărat la teracotă, dar merg pe brichete sau pe peleţi. 

”Există o presiune pe tot ce înseamnă resurse de lemn în Europa rolul nostru este să fim mai vigilenţi, să reducem infracţionalitatea, să stimulăm comerţul legal, să nu existe lemn negru pe piaţă. Am fost astăzi la STS să discutăm despre sistemul SUMAL şi despre toate metodele prin care, prin SUMAL (..) să facem mai multe controale pe partea de exploatare”, a arătat Tanczos Barna. 

Ministrul a precizat că ”SUMAL-ul este un sistem unic în Europa, de trasabilitate a masei lemnoase, de doi ani, care oferă toate informaţiile necesare pentru controale ulterioare şi amenzi sau doare penale”. 

Potrivit lui Tanczos Barna, ”ultima acţiune a poliţiei, unde au fost confiscate sute de metri cubi, găsite în plus, în depozite, se bazează sută la sută pe informaţiile din SUMAL şi peste 1,7 milioane de accesări pe Inspectorul Pădurii arată interesul cetăţenilor privind transportul lemului pe drumurile publice, iar creşterea numărului de sesizări penale se bazează tot pe SUMAL”. 

 

Sursa: Mediafax

Articolul precedentBrașov, Covasna și Harghita duc învățământul tehnic dual la etapa următoare: sistem complet de educație, de la elev la absolvent de facultate
Articolul următorUMPMV: “Drulă minte. PNL demască dezinformarea cu documente”