Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că acţiunile comune ale autorităţile trebuie să oprească încercările de transfer ilegal de deşeruri, precizând că aducerea de deşeuri din alte state membre ale Uniunii Europene este o infracţiune.
Tanczos Barna a declarat joi, la Constanţa, că a început o colaborare cu Poliţia în punctele de frontieră din ţară.
“Am început o colaborare extrem de eficientă cu Poliţia, cu Garda de Coastă şi nu doar în Constanţa, ci şi la celelalte treceri de frontieră din ţară. Mai ales în zona de sud împreună cu Ministerul de Interne încercăm să restrângem numărul acelor puncte de trecere a frontierei unde pot intra în ţară anumite tipuri de bunuri. A fost un caz când acelaşi camion a încercat să intre în mod repetat la mai multe puncte de trecere a frontierei din ţară. Acţiunile comune ale Gărzii, ale Poliţiei de Frotnieră, ale procurorilor trebuie să oprească aceste încercări de transfer ilegal de deşeuri din celelalte state membre. Mă voi adresa şi autorităţilor din Germania, îi voi informa, nu trebuie să generalizeze acest fenomen”, a explicat ministrul.
El a menţionat că acest trasfer de deşeuri este interzis între statele membre.
“Transferul de deşeruri este interzis între statele membre. Pot fi valorificate deşeuri sau pot fi aduse deşeuri ca materie primă care ulterior să fie valoficate în industria de reciclare. Transportul propriu-zis de deşeuri şi aducerea de deşeuri din alte state membre este infracţiune şi este ilegală. Tarifele, preţurile din România sunt specifice unei ţări care acum încearcă să-şi construiască sistemele de transport, colectare, depozitare. Dacă tarifele de depozitare sunt foarte mari în România, este o descurajare a depozitării. Dacă în România tarifele pentru transport, tarifele pentru depozitare, ar fi identice cu cele din Germania, societatea românescă nu şi-ar permite să le plătească”, a explicat Tanczos Barna.
El a mai transmis că soluţiile pentru oprirea acestui transfer de deşeruri sunt controlul, sancţiunile penale şi amenzile.
“Singura soluţie pentru a opri aceste încercări de transfer de deşeuri din alte ţări în România, este controlul, cercetările penale şi sancţiunile drastice pentru persoanele care încearcă să facă aşa ceva”, a mai declarat ministrul Mediului.
Autorităţile au descoperit recent în Portul Constanţa Sud Agigea 90 de containere cu deşeuri periculoase care veneau din Germania pentru o firmă din Prahova.
Sursa: Realitatea Din UDMR