Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat, miercuri, la finalul ședinței de guvern că Executivul a adoptat proiectul de ordonață privind reducerea impactului produselor din plastic asupra mediului, iar printre printre obiectele ce urmează să fie scoase din comerț sunt bețișoarele de urechi și paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic.

„Este o zi importantă pentru Ministerul Mediului, este ziua în care directiva single-use-plastic privind plasticul de unică folosință este transpusă în legislația din România printr-o ordonanță care introcduce și în România acele obligații care au ca scop reducerea plasticului din natură. Aceste produse sunt cele destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet, produsele din acestea sunt de regulă consumate la fașa locului sau sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară”, a declarat ministrul Mediului.

Tánczos Barna a precizat că nu fabricarea este interzisă, ci punerea pe piață a produselor din plastic, astfel că producătorii români pot produce pentru export și doar pentru țările din afara UE.

„Punerea pe piață înseamnă prima valorificare a produselor rezultate din producție autohtonă sau din import”, a explicat ministrul.

Pe lista cu produse vizate de noile reguli sunt bețișoarele de urechi, bețele pentru baloane, paiele pentru băuturi, paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic. De asemenea, este vorba despre pungile de transport, filtrele de tutun și echipamentele de pescuit care conțin plastic.

Produsele vizate nu vor dispărea de pe piață imediat, Tánczos Barna precizînd că stocurile existente pe piață vor fi epuizate, iar comercianții nu vor fi amendați.

„Stocurile sunt greu de estimat, cantitățile nu sunt certe. Stocurile pot fi utilizate, nu mai pot ieși produse noi din fabrică sau din import. Se utilizează treptat, nu sunt prevăzute nicăieri amenzi pentru stocurile care în prezent sunt pe piață. Amenzile, doar la producătorii care nu respectă legea și la importatorii care vor încerca să pună pe piață”, a explicat ministrul Mediului.

Produsele noi pot fi exportate doar în afara UE, a precizat ministrul Tanczos Barna.

Potrivit Ordonanție, procesul este unul amplu, care se va încheia abia în 2026.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentCând se va face școală exclusiv online? Explicațiile ministrului Educației
Articolul următorDan Motreanu: România este primul producător de miere din UE