Autorităţile pregătesc un program de finanţare prin care municipiile vor putea depune proiecte pentru amenajarea de eco-insule, dezvoltând astfel infrastructura locală de colectare separată a deşeurilor, a anunţat ministrul mediului, Tanczos Barna. Potrivit acestuia, prin PNRR există fonduri pentru finanţarea a peste 13.000 de astfel de eco-insule.

Ministrul Mediului şi preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Fulop Lorand, au participat, marţi, la o întâlnire în format online cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România.

“Înfiinţarea mai multor parcuri naturale urbane, achiziţia de microbuze electrice şi amenajarea pistelor pentru biciclete au fost subiectele cele mai importante abordate azi (marţi, n.r.) în cadrul întâlnirii în format online cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România. Împreună cu preşedintele AFM Fulop Lorand am discutat despre pregătirea programelor de finanţare din Fondul pentru Mediu şi despre cele finanţate din PNRR privind gestionarea deşeurilor şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare. Pregătim un program de finanţare prin care municipiile vor putea depune proiecte pentru amenajarea de eco-insule, dezvoltând astfel infrastructura locală de colectare separată a deşeurilor. Prin PNRR avem fonduri pentru finanţarea a peste 13.000 de astfel de eco-insule”, a scris ministrul Mediului pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, acesta a arătat că, pentru eficientizarea Programului Sisteme Fotovoltaice 2022, primăriile se vor putea implica în analizarea dosarelor depuse urmând să fie simplificată procedura de aplicare, pentru a facilita accesul beneficiarilor la program.

“Scopul ministerului este să ajute şi să sprijine autorităţile locale în eforturile lor ecologice. Pregătim un program pentru finanţarea montării panourilor solare pe acoperişuri de bloc şi punerea în funcţionare a acestora. Surplusul de energie astfel produs ar fi folosit de municipalitate, de exemplu pentru iluminatul public, iar asociaţiile de proprietari ar fi compensate”, a mai precizat Tanczos Barna.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentKlaus Iohannis a semnat eliberarea din funcție a 20 de judecători
Articolul următorAnunțul momentului vine de la Guvern. Când va scădea numărul de infectări Covid și când am putea scăpa de restricții