Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), consideră că nu se pune problema de instigare la violenţă împotriva animalelor sau braconaj şi a explicat că este vorba de un simbol al regiunii, la care nu trebuie să se renunţe, în legătură cu stema orașului Odorheiu Secuiesc.
“Familiile de nobili, de împăraţi, familiile cu istorie de sute de ani au avut tot timpul steme şi în aceste steme, de foarte multe ori, au apărut animale sălbatice, arme, săbii, vârfuri de lance. Era o chestiune obişnuită a Evului Mediu. Lucrurile s-au schimbat foarte mult, dar nu cred că trebuie să renunţăm complet la ceea ce ne defineşte şi ceea ce reprezintă, nu cred că trebuie să renunţăm la toate lucrurile care definesc o anumită regiune. Cândva, era o virtute să lupţi împotriva animalelor sălbatice, era o virtute să-ţi aperi familia, gospodăria împotriva ursului, leului, împotriva unor animale sălbatice, Interpretările, cu siguranţă, în secolul XXI se schimbă, se schimbă foarte mult, din păcate, în anumite ţări. Vedem ce se întâmplă şi în America, ce se întâmplă cu negarea istoriei. Nu cred că este o direcţie bună şi în niciun caz nu cred că folosirea unor simboluri poate fi interpretată ca o instigare la orice. (…) Este un simbol al regiunii şi, cu siguranţă, reprezentarea pe o stemă a unei săbii şi a unui cap de urs nu înseamnă instigare nici la ucidere, nici la braconaj, nici la alte fapte legale sau ilegale”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Tanczos Barna.
Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Galfi Arpad, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că stema oraşului reprezintă curajul comunităţii, că această stemă era folosită în oraş din anul 1902, simbolurile prezente pe ea sunt utilizate în jurul oraşului de aproximativ 500 ani și nu instigă la violenţă împotriva animalelor.
“Ursul care, de fapt, este cea mai mare problemă în stema respectivă, reprezenta şi reprezintă curajul comunităţii noastre. (…) Stema am moştenit-o de la bunicii, străbunicii noştri, este o stemă istorică. Iar ursul respectiv, încă o dată repet, simbolizează curajul comunităţii noastre. Este simbolul curajului, nu este împotriva animalelor, nu trebuie să ridice alte semne de întrebare”, a spus Galfi Arpad.
O poziţie pe acest subiect a avut şi preşedintele Asociaţiei de Heraldică şi Vexilologie din Transilvania, dr. Szekeres Attila Istvan, care a subliniat că stema municipiului Odorheiul Secuiesc conţine “simboluri vechi, multiseculare” şi nu instigă la cruzime asupra animalelor, aşa cum susţin reprezentanţii asociaţiei care a formulat plângerea.
Szekeres Attila Istvan a menţionat, într-un comunicat de presă, că stema municipiului Odorheiu Secuiesc a fost aprobată în aceeaşi formă în care a fost folosită timp de mai bine de trei secole şi “poartă simboluri de peste jumătate de mileniu”, iar aceasta trebuie interpretată din perspectiva epocii în care a apărut.
“Braţul armat, capul de urs şi spada amintesc de vitejia şi dârzenia locuitorilor urbei”, a scris Szekeres Attila Istvan.
Sursa: Realitatea Din UDMR