Katalin Szili, însărcinatul prim-ministrului ungar, a opinat că acordul între UDMR şi Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) – referitor la reprezentarea armonizată a chestiunilor de importanţă naţională a comunităţii maghiare din Transilvania şi la colaborarea pentru alegerile parlamentare – “poate condamna la succes, pe termen lung, cauza maghiarilor din România”.
 
Katalin Szili a scris în comunicatul remis, marţi, agenţiei ungare de presă MTI, că acordul reprezintă un pas mare pentru maghiarii din Transilvania înaintea alegerilor din decembrie şi că nu poate decât să felicite înţelegerea care a survenit între organizaţiile politice transilvănene.

Potrivit însărcinatului prim-ministrului, merită felicitări în special faptul că semnatarii acordului “au consolidat şi au concretizat şi mai mult” declaraţia comună, tripartită, emisă în 8 ianuarie 2018, formulând, între altele, că vor acţiona în comun pentru a sprijini învăţământul în limba maghiară din România, statutul autonomiei secuieşti, simbolurile naţionale şi folosirea liberă a limbii materne.

După cum a scris Katalin Szili, această nouă unitate “poate condamna la succes, pe termen lung, cauza maghiarilor din România”. Politicianul a adăugat: în data de 6 decembrie, “la 14 ani după referendumul referitor la acordarea dublei cetăţenii, care a dezbinat peste măsură naţiunea maghiară, în data de 5 decembrie 2004, naţiunea este pe deplin solidară cu maghiarii din Transilvania”. “Acea rană incurabilă, acea amintire rea a fost depăşită, la noi, de o mie de ori, datorită tuturor măsurilor politicii naţionale, adoptate în ultimii 10 ani.

Acest proces poate fi încununat acum de o reprezentare parlamentară relevantă a maghiarilor din România” – se arată în comunicat. Szili a adăugat totodată că acum este rândul electoratului maghiar din România. Acest nou pas al acordului mult dorit poate fi recompensat de maghiarii din România – şi sperăm că o vor şi face – prin intensificarea participării la vot, prin maximizarea susţinerii şi a mandatelor, scrie Katalin Szili.

UDMR şi AMT au semnat, luni, acordul referitor la reprezentarea armonizată a chestiunilor de importanţă naţională a comunităţii maghiare din Transilvania şi la colaborarea la alegerile parlamentare. Conform acordului, UDMR şi AMT vor participa împreună la alegerile parlamentare programate pe 6 decembrie şi UDMR va asigura candidaţilor AMT două locuri eligibile pe listele sale pentru Camera Deputaţilor.

 
(Rador)

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 103. Minciuna se strigă, adevărul se șoptește!
Articolul următorSe pregătesc noi restricții. Când vor intra în vigoare și despre ce măsuri este vorba