Toţi parlamentarii din Harghita, doi senatori şi cinci deputaţi, sunt de la UDMR, comunitatea românească din judeţ nefiind reprezentată în Parlament nici în această legislatură, anunță AGERPRES.

Potrivit informaţiilor furnizate de Adrian Pănescu, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean Harghita, Tánczos Barna şi Antal Lóránt au obţinut mandate de senatori iar Kelemen Hunor, Hajdu Gábor, Bende Sándor, Ladányi László-Zsolt şi Zakariás Zoltán au câştigat mandate de deputat.

UDMR a obţinut în mod direct un mandat de senator şi patru de deputat iar un mandat de senator şi unul de deputat au fost obţinute la redistribuire.

Senatorul Tánczos Barna a câştigat al treilea mandat, în vreme ce Antal Lóránt este la primul mandat plin, el ocupând din 2018 fotoliul de senator rămas vacant după decesul lui Verestoy Attila.

În ceea ce priveşte locurile de deputat, Kelemen Hunor, liderul UDMR, se află la al şaselea mandat, fiind cel mai experimentat parlamentar al formaţiunii.

Kelemen Hunor candidează în mod tradiţional în zona Ciuc, unde se află comuna sa natală, Cârţa.

Bende Sándor a câştigat al doilea mandat de deputat, în vreme ce Hajdu Gábor, Ladányi László-Zsolt şi Zakariás Zoltán se află la primul mandat.

Hajdu Gábor a fost consilier local şi judeţean, Ladányi László-Zsolt a ocupat în trecut fotoliul de prefect al judeţului Harghita şi a fost secretarul general al Agenţiei Naţionale a Achiziţiilor Publice iar Zakariás Zoltán a fost consilier judeţean din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). El a obţinut un loc pe lista UDMR în urma înţelegerii pe care conducerea Uniunii a avut-o cu Alianţa Maghiară din Transilvania, formată din PPMT şi Partidul Civic Maghiar.

Românii din Harghita nu au reprezentare în Parlament nici în această legislatură, membrii comunităţii participând în număr redus la alegerile din 6 decembrie.

 

 

 

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentKelemen Hunor: ”Dacă nu se poate interzice prin lege, ar trebui să amendăm Constituţia”
Articolul următorEmil Boc cere răbdare: ”În Belgia s-a tot negociat un an de zile și nu s-a ajuns la formarea unui guvern”