Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marţi, un mesaj cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, în care vorbeşte de respect faţă de identitatea şi valorile comunităţii maghiare din România.

Astăzi, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, vă asigur, din nou, de respectul meu personal şi al Guvernului României faţă de identitatea şi valorile comunităţii maghiare. Vă doresc dumneavoastră, cetăţenilor români de etnie maghiară, să aveţi o sărbătoare binecuvântată, bucurându-ne să ne regăsim uniţi în diversitatea Uniunii Europene din care facem parte. Anii de pandemie şi recentele provocări pe care le traversăm împreună ne aduc şi mai aproape, împărtăşind aceste momente grele, prin solidaritate între noi şi mai ales faţă de prietenii şi vecinii noştri ucraineni, care au ales să se refugieze la noi din calea războiului. Spiritul toleranţei şi al armoniei, în care toate minorităţile beneficiază de drepturi constituţionale egale, ne oferă azi ocazia de a ne manifesta generozitatea şi recunoştinţa. La mulţi ani tuturor maghiarilor din România şi de pretutindeni!”, a transmis Nicolae Ciucă în mesajul său.

Maghiarii de pretutindeni sunt, la 15 martie, în sărbătoare. În 1848, a izbucnea revoluţia ungară împotriva Imperiului Habsburgic. 

În proclamaţia redactată în acele zile, se solicita democraţie parlamentară, egalitatea tuturor cetăţenilor sub aspect civic şi confesional, impozite echitabile, libertatea presei şi eliberarea deţinuţilor politici.

În scânteia revoluţiei s-a văzut sfârşitul regimului absolutist. Cu sprijin armat ţarist, mişcările pașoptiste au fost înăbuşite.

Sărbătoarea este marcată atât în Ungaria, cât şi în comunităţi de maghari din diaspora.

Articolul precedentBogdan Aurescu, ministrul de Externe, consultări politice cu omologul său italian
Articolul următorLiderul deputatilor UDMR, Csoma Botond, către Stelian Ion: ”Aţi fost o pagubă pentru partidul dumneavoastră”