Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, modificările legislative la Codul Silvic. Reprezentanţii WWF România acuză legea că nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.46/2008. Schimbările preconizate vizează instituirea posibilităţii amenajării, în fondul forestier naţional, de poteci şi trasee pentru mers, alergare şi biciclete şi procedura de aprobare a realizării acestora, instituirea unui nou principiu “valorificarea ca lemn fasonat”, reglementarea posibilităţii ca, prin metodologie, aprobată prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, să se poată stabili, pe zone pilot, constituite la nivel de ocol silvic, modalităţi experimentale de recoltare a arborilor, fără utilizarea dispozitivelor speciale de marcat.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi co-iniţiator al legii, Costel Alexe, a spus, după adoptarea de către Parlament a amendamentelor la Codul Silvic, că principalele prevederi sunt: furtul de arbori va intra direct sub incidenţă penală, indiferent de prejudiciu; camioanele sau TIR-urile cu care sunt transportaţi arborii tăiaţi ilegal vor putea fi confiscate; tăierile la ras vor fi interzise în rezervaţiile naturale; avizul de transport va deveni obligatoriu şi pentru: rumeguş, biomasă, coaja arborilor şi orice rest de lemn; lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat; sumele destinate pazei suprafeţelor de pădure sub 30 de hectare vor creşte cu peste 30%; evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie; accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor şi din drumurile forestiere; accesul cetăţenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.
Proiectul de lege a fost iniţiat, pe lângă Costel Alexe, de alţi cinci parlamentari de la PSD, ALDE, PNL şi USR.
Reprezentanţii WWF România i-au solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea Codului Silvic care, potrivit acestora, nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale.
“Proiectul de modificare a Codului Silvic, adoptat săptămâna trecută de către Parlament, nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale. Este o simplă cosmetizare, nu o reformă reală a politicilor forestiere naţionale, şi conţine elemente care vor îngreuna soluţionarea procedurii de infringement deschisă de Comisia Europeană împotriva României pentru domeniul forestier. De aceea, i-am trimis ieri (miercuri, n.r.) o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, prin care îi solicităm să nu promulge legea şi să o retransmită Parlamentului”, se arată într-un comunicat WWF România transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, proiectul de lege adoptat cu unanimitate de voturi nu instituie niciuna dintre schimbările esenţiale revendicate de societate, mediul academic şi de o serie de asociaţii profesionale cu privire la modul în care ar trebui să valorificăm lemnul şi să ne păzim pădurile.
“Este un proiect care trădează populismul întregii clase politice în faţa alegerilor, lipsa de viziune şi de voinţă pentru a reforma cu adevărat acest sector. Deşi a fost “vândut” societăţii ca soluţia salvatoare pentru ieşirea din procedura de infringement, varianta actuală a refuzat din nou orientarea controlului către prima plasare pe piaţă a lemnului, aşa cum o cer principiile europene”, a declarat Radu Vlad, coordonator proiecte regionale păduri WWF România.
Printre amendamentele care vor zădărnici eforturile de combatere a tăierilor ilegale, în viziunea WWF România, se află instituirea pragului de 10 m3 pentru a sancţiona ca infracţiune silvică transporturile materialelor lemnoase care nu sunt însoţite de documente specifice de transport dar şi faptul că se incriminează ca infracţiune silvică orice tăiere fără drept, dar nu se stabileşte un prag rezonabil şi nu se defineşte în mod clar “tăierea fără drept”.
“Supraîncărcarea ca mod de operare nu este sancţionată ca infracţiune silvică. Cantităţile declarate ce rezultă din documentele specifice de transport nu sunt conforme cu realitatea (N.B. cu luarea în considerare a unor toleranţe de măsurare rezonabile) şi, totuşi, ele nu sunt definite ca “recoltare ilegală” a lemnului. Este în continuare încurajată “dispariţia” lemnului din pădure, neplătit şi nefiscalizat. Este susţinut furtul cu acte în regulă întrucât “provenienţa materialelor lemnoase”, aşa cum este acum definită, reprezintă doar sursa localizată de unde acestea au fost obţinute/locul de recoltare şi nu conţine nicio referinţă asupra cantităţilor exprimate pe tipuri de materiale lemnoase”, se mai arată în comunicat.
Totodată, potrivit sursei citate, este dezincriminată tăierea fără drept/ilegală a pădurilor din afara fondului forestier naţional, cu impact mai ales asupra ariilor naturale protejate. Conform Rezultatelor Inventarului Forestier Naţional, sunt peste 500.000 ha de păduri în afara fondului forestier naţional, care în prezent sunt cele mai expuse riscurilor de degradare a ecosistemelor forestiere.
“Sperăm că Preşedintele Iohannis va lua în calcul solicitarea noastră de a nu promulga legea care modifică Codul Silvic şi că o va retransmite Parlamentului pentru dezbateri”, se mai arată în documentul citat.
Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări.