Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care este și liderul organizaţiei locale a UDMR, a catalogat atitudinea președintelui României, Klaus Iohannis, referitoare la proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, ca fiind „agresivă, primitivă, necivilizată şi cinică”, relatează realitateadecovasna.net

Joi, într-o videoconferinţă de presă, acesta a spus că declarațiile președintelui îl descalifică în calitate de lider european, şi nu mai are nicio şansă să revină dacă nu-şi corectează declaraţiile.

Edilul la numit „tovarăș” pe președintele României, spunând că atitudinea acestuia a fost una „naţional-comunistă”.

„Preşedintele are tot dreptul să nu fie de acord cu acest demers, însă problema mea este că foarte mulţi cetăţeni, nu numai de etnie maghiară, şi-au pus ieri întrebarea care este adevărata faţă a României, a preşedintelui României şi dacă România normală care ni s-a promis în campania electorală înseamnă pentru Klaus Iohannis această atitudine agresivă, primitivă, necivilizată şi cinică (…) Cred că preşedintele s-a descalificat ca lider european şi nu mai are nicio şansă să revină dacă nu îşi corectează declaraţiile pe care le-a făcut ieri. Stilul în care a făcut, felul în care a făcut această declaraţie cred că îl compromite definitiv ca lider european în cazul în care nu se va delimita de el însuşi şi nu îşi va cere scuze comunităţii maghiare (…) Dacă domnul Iohannis sau tovarăşul Iohannis, pentru că această atitudine este una naţional-comunistă de fapt, dacă tovarăşul Iohannis nu îşi dă seama că este absurd şi că în ultimii 10-15 ani, practic a dispărut această retorică, că ungurii vor să ia Ardealul, nu cred că preşedintele României trebuie să fie persoana care readuce în spaţiul public această absurditate, că noi maghiarii din România am dori să furăm Ardealul şi să-l dăm ungurilor sau Ungariei”, a spus edilul.

Acesta le-a mulțumit celor care au ieșit în spațiul public și s-au delimitat de felul în care președintele s-a comportat față de limba și comunitatea maghiară.

„Vreau să le mulţumesc cetăţenilor şi formatorilor de opinie care ieri, după declaraţia preşedintelui, au ieşit în spaţiul public şi s-au delimitat faţă de modul în care preşedintele s-a comportat faţă de limba şi comunitatea maghiară din această ţară (…) Noi, ungurii din Transilvania, din România, considerăm că este a noastră această ţară, este a noastră cu toate regiunile, oraşele şi satele, este şi a noastră. România este şi a mea, nu numai a domnului Iohannis. Și Ardealul, şi Moldova, şi Dobrogea sunt și ale mele, nu numai ale preşedintelui Iohannis”, a conchis primarul.

Declarațiile vin după ce, miercuri, înaintea ședinței de lucru de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a ieșit public pentru a critica adoptarea tacită a unui proiect care prevede autonomia Ținutului Secuiesc.

Președintele și-a început discursul salutând pieorativ „Jó napot kívánok, PSD!” (Bună ziua, PSD – n.red) și declarând că „este incredibil” și „inadmisibil” ce se întâmplă în Parlamentul României.

Articolul precedentPremierul Italiei avertizează: Guvernul nu poate garanta o revenire imediată la normalitate!
Articolul următorPortalul Realitatea.NET, record de vizitatori în luna aprilie: locul 1 la nivel național în online-ul românesc