Ministrul Finanțelor reacționează după ce Consiliul ECOFIN a aprobat investiții record pentru România. Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, afirmă că România a primit ”un semnal de încredere” din partea Consiliului UE privind consolidarea fiscală graduală de care are nevoie, iar încadrarea ajustării pe un termen de 7 ani va permite economiei româneşti să îşi menţină un nivel adecvat al investiţiilor publice, prin evitarea dezechilibrelor şi prin asigurarea premiselor pentru o creştere economică sustenabilă.

”Proiectul de buget anual care urmează a fi adoptat până la sfârşitul lunii va oglindi această abordare, prin care ne asumăm reformele şi investiţiile prevăzute în planul bugetar-structural pe termen mediu”, a punctat el. Totodată, România a primit recomandări de menţinere a cheltuielilor în limitele prevăzute şi încheierea procedurii de deficit excesiv până în 2030.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Ministerul Finanţelor Publice, recomandările Consiliului privind planul bugetar-structural pe termen mediu al României şi traiectoria corectivă în cadrul Procedurii de Deficit Excesiv au fost adoptate în reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), care a avut loc, marţi, la Bruxelles.

La reuniune au mai fost adoptate recomandările privind planurile bugetar-structurale pe termen mediu pentru 20 de state membre. În cazul României, care a fost reprezentată la reuniune de Tánczos Barna, viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor, s-a considerat că sunt îndeplinite cerinţele din Regulamentul UE privind guvernanţa economică (2024/1263) şi au fost acceptate calea de ajustare pe o perioadă de 7 ani, precum şi reformele şi investiţiile propuse.

”România a primit un semnal de încredere din partea Consiliului UE privind consolidarea fiscală graduală de care are nevoie. Încadrarea ajustării pe un termen de 7 ani va permite economiei româneşti să îşi menţină un nivel adecvat al investiţiilor publice, prin evitarea dezechilibrelor şi prin asigurarea premiselor pentru o creştere economică sustenabilă. Proiectul de buget anual care urmează a fi adoptat până la sfârşitul lunii va oglindi această abordare, prin care ne asumăm reformele şi investiţiile prevăzute în planul bugetar-structural pe termen mediu. Am salutat modul în care Comisia Europeană şi Consiliul UE au abordat aceste recomandări, înţelegând că, în contextul economic şi geopolitic dificil actual, este important să valorificăm pe deplin noul cadru de guvernanţă şi să îl implementăm în aşa fel încât să asigurăm o creştere economică durabilă, precum şi reformele şi investiţiile necesare”, a declarat Tánczos Barna.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentROMÂNIA IESE ÎN STRADĂ, DE ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR, LA NAȘTEREA STATULUI ROMÂN. NUMAI LA REALITATEA PLUS, SINGURA TELEVIZIUNE ALĂTURI DE POPOR
Articolul următorUNGARIA CONSIDERĂ CĂ NEGOCIERILE DE ADERARE ALE UCRAINEI LA UE AR PUTEA SĂ ÎNCEAPĂ CEL MAI DEVREME PESTE 10 ANI