Liderul formațiunii consideră că, după alegerile din toamnă, dacă scorul o va permite, UDMR se poate reîntoarce în Executiv. Kelemen Hunor spune că, „anii care urmează vor fi ani extrem de dificili, dar asta nu înseamnă că, dacă ai condiţiile necesare, dacă ai o gândire, o viziune despre România, nu vrei să fii la guvernare.”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, candidat al Uniunii la alegerile prezidenţiale, a declarat, miercuri, că România nu se poate guverna fără coaliţii şi a adăugat că formaţiunea sa îşi doreşte să facă parte din viitorul guvern dacă vor exista condiţiile necesare pentru acest lucru.
“Ca orice formaţiune politică, şi noi vrem să facem parte după alegeri din Executiv, dacă există condiţii pentru a intra la guvernare, dacă există şi o situaţie din punct de vedere matematic, vorbesc, fiindcă matematica politică e extrem de simplă – şi dacă nu e loc, nu intri, că nu e nevoie de tine. Dar sunt conştient de greutăţile care vin în 2025. În 2026 deficitul probabil că se va apropia de 8%, deficitul structural e mult mai grav decât cheltuielile, fiindcă aici vorbim de sănătate, vorbim de pensii, vorbim de sistemul social, cheltuielile sociale, unde permanent avem un deficit în creştere. Deficitul structural, cheltuielile rigide rămân, deci nu va fi uşor pentru cei care vor guverna. (…) Noi suntem pe import în foarte mare măsură, pe consum şi pe import, pe de o parte, pe de altă parte datoria publică a crescut la aproape 53%. (…) Problema noastră este că noi luăm credite cu costuri uriaşe. (…) Anii care urmează vor fi ani extrem de dificili, dar asta nu înseamnă că, dacă ai condiţiile necesare, dacă ai o gândire, o viziune despre România, nu vrei să fii la guvernare. Cu ce formulă, oricum va fi o coaliţie. România nu se poate guverna fără coaliţii. Cultura noastră politică de foarte mulţi ani arată că trebuie să te obişnuieşti cu coaliţii politice”, a afirmat liderul UDMR, la postul TVR Info.
El a fost întrebat dacă UDMR şi-ar dori să intre la guvernare după următoarele alegeri şi dacă ar accepta să facă parte dintr-o coaliţie cu PSD şi PNL.
Potrivit acestuia, ar fi bine ca după alegerile parlamentare din 1 decembrie să fie în opoziţie unul dintre partidele PNL sau PSD, deoarece altfel în 2008 alternativa vor fi AUR şi partidul Dianei Şoşoacă, în condiţiile în care USR şi UDMR sunt “plafonate” şi nu mai au potenţial de creştere.
“De obicei, după alegeri se resetează jocul, pe de o parte. Pe de altă parte, eu am o altă viziune. Deci nu vreau să mă uit doar la perioada 2025 – 2028. Vorbeam de greutăţile care urmează şi care trebuie rezolvate – de la problemele demografice şi aici într-adevăr e nevoie de multe politici publice pe termen foarte lung, dacă nu vrem o ţară goală peste 15, peste 20 de ani, dar cum greutăţile sunt enorm de mari, din punctul meu de vedere PNL sau PSD trebuie să fie în opoziţie, în funcţie de rezultatele alegerilor, fiindcă dacă nu va fi unul dintre aceste partide în opoziţie alternativa în 2028 va fi AUR cu Şoşoacă, că ei vor fi în opoziţie, ei vor fi vocea opoziţiei. USR-ul e foarte plafonat, plafonat cum suntem şi noi, dar un pic mai sus, n-are unde să crească, şi dacă nu există o alternativă reală – şi PNL poate să fie o alternativă reală sau PSD – atunci în 2028 ne vom trezi cu oameni care se vor îndrepta cu votul lor spre aceste două partide care s-ar putea să fie un singur partid până atunci. Să nu subestimaţi furia oamenilor”, a argumentat Kelemen Hunor.
Sursa: Realitatea Din UDMR