Reziștii care s-au născut odată cu protestele din 2017 împotriva Ordonanței 13 și care au susținut că nu vor penali în funcții publice se cutremură astăzi din temelii. Iluzia că USR și membrii săi sunt neprihăniți și nu au probleme cu Justiția se destramă încetul cu încetul, mai ales că acum ies la iveală tunurile uriașe pe care le-au dat. Au venit în politică cu promisiunea că aduc oameni noi și integri, însă timpul a demonstrat contrariul: și reziștii pot fi subiectul unor plângeri penale.
La începutul anului 2017, Ordonanța de Urgență dată peste noapte de Guvernul Grindeanu a dat startul celor mai ample proteste înregistrate în România după Revoluție. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, conduși de dorința de a schimba clasa politică veche și coruptă cu una nouă, formată din tineri fără experiență în demagogie și fără dosare penale.
În 2017, USR era un partid apărut în spațiul românesc de mai puțin de un an. Protestele au fost ocazia lor de a se afirma declarând că „luptă împotriva corupției”.
Au lansat proiecte precum referendumul „Fără Penali în Funcții Publice”, iar electoratul a început încet-încet să se strângă în jurul noilor politicieni.
Prima mare gafă a reziștilor a fost în timpul Guvernului Cioloș, când se tranșa problema proiectului de la Roșia Montană. Prim-ministrul de la acea vreme a aprobat decizia Ministerului Culturii de a depune dosarul pentru includerea regiunii în UNESCO. Asta, deși a fost avertizat de avocații care apărau România la Curtea Internațională de Arbitraj că un astfel de demers ar putea destabiliza poziția României în raport cu compania care ne-a chemat la proces, Gabriel Resources.
“Cred ca v-ati obisnuit ca notele de plata sa-mi vina mie, ca si prim-ministru, pentru toate tampeniile facut de catre altii”, a declarat Ciolacu.
Scrisoarea avocaților a fost trimisă Ministrului Finanțelor de atunci, Anca Dragu. Cioloș a ignorat avertismentul, iar acum România riscă să plătească cel puțin două milioane de dolari.
“Contractele erau rezultatul negocierilor între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri”, spunea Ioana Mihăila.
Odată cu scandalul iscat în urma achiziției de vaccinuri, politicienii neprihăniți au început să facă și vizite la DNA. Foștii miniștri ai sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au mers pe rând în fața procurorilor.
„Relaxat am fost dintotdeauna. Eu aș vrea să se afle adevărul”, a declarat Vlad Voiculescu la ieșirea de la DNA.
Pe lângă faptul că nu a durat mult până membrii de partid au început să se execute între ei, prietenia dintre reziști și Direcția Națională Anticorupție este abia la început.
Flavia Boghiu, viceprimarul USR al Brașovului are și ea un dosar deschis la DNA. Ea ar fi permis unei asociații să folosească un imobil al primăriei pentru evenimente private, creându-se un prejudiciu de peste 300.000 de lei pentru administrația locală. Viceprimarul acuză un complot politic din partea PNL.