Noul Legislativ s-a întrunit în ședință comună. Aleșii au fost chemați, miercuri, în plen, să dea votul de învestitură asupra listei și programului de guvernare pentru Cabinetul Florin Cîțu. Programul de guvernare are în jur de 260 de pagini și vine cu modificări importante în mai toate domeniile. Cât despre bugetul pe anul 2021, viitorul Guvern promite că acesta va fi gata în luna ianuarie.
Şedinţa a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 363 de parlamentari din cei 455 validaţi.
Premierul desemnat, Florin Cîtu, a fost huiduit și fluierat de unii dintre parlamentarii PSD și AUR în momentul în care a fost invitat la tribună să-și susțină discursul în fata plenului reunit al Parlamentului. El a primit aplauze de la PNL și USR PLUS.
Ludovic Orban a reacționat și le-a atras atenția că se află în Parlament, nu pe stadion. „Doamnelor și domnilor, suntem în Parlamentul României și vă solicit să vă comportați așa cum așteaptă fiecare român de la noi. Să fim civilizați, cei care huiduie să se ducă pe stadion, dacă nu vom aplica regulamentul”, a spus președintele Camerei Deputaților.
Florin Cîțu, primele declarații în fața parlamentarilor
“De astăzi România va aveam premier şi guvern cu puteri depline. Vă asigur de la început pe toţi că nu am să înşel încrederea dumneavoastră. Eu şi tot Guvernul ne vom face datoria faţă de toţi cetăţenii României, indiferent dacă ne-au votat sau nu. Obiectivul este să trecem cât mai repede peste criza sanitară şi economică. Noul plan de investiţii va fi un motor al creşterii economice. Susţinerea procesului e dublată de un amplu proces de reformă structurală. În realizarea acestor două obiective vor conta două lucruri – timpul şi eficienţa.
Când vorbesc de timp mă refer că toate obiectivele echipei mele vor avea termene clare. Cred cu tărie că în acest moment cel mai important lucru e sănătatea românilor. Vă anunţ că personal voi monitoriza obiectivele pe care ni le propunem. Va fi un Guvern de profesionişti. Nu vom propune niciodată obiective care nu pot fi atinse. Adio proiecte propuse care nu au finanţare şi sunt prezentate doar ca declaraţii politice. Mai multă muncă şi mai puţine declaraţii”, a declarat Florin Cîțu.
Premierul desemnat: Coaliţia nu va majora taxe şi impozite
”În acelaşi timp, coaliţia nu va majora taxe şi impozite. Eforturi vor fi făcute pentru colectare. Aşa cum am menţionat şi în programul de guvernare sistemul fiscal-bugetar va fi adaptat la evoluţia economiei. Îmi propun ca cetăţeanul să fie egal cu statul. Îmi doresc să nu mai fie abuzuri”, a afirmat premierul desemnat.
Guvernul trebuie votat de 234 de parlamentari. După învestire, noul Executiv merge la Cotroceni.
PSD nu susține Guvernul
”Nu aţi înţeles nimic. În loc să plecaţi acasă, v-aţi dat mâna pe sub masă în goana voastră după ciolan. Aţi pus un premier de paie să nu vă încurce cumva planurile. Nimic pentru români, totul pentru voi. Aţi venit în Parlament cu trei liste de interese, nu cu un Guvern care să rezolve criza sanitară şi criza economică. Nu aveţi nicio soluţie în programul de guvernare, nicio măsură pentru viaţa românilor, nicio reformă. Aţi venit doar să prăduiţi cât de mult puteţi. Acest Guvern este deja născut mort. Ştiţi că veţi pleca foarte repede şi de aici disperarea voastră de a vă pune pe funcţii în creierii nopţii. PSD nu va vota niciodată un astfel de Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu în plen.
Mesajul AUR
„Azi am ajuns să ne împrumutăm cu un miliard pe oră. Îi mulţumim domnului Cîţu pentru acest lucru. Popor român, e timpul să redeschidem şcolile. Asta cerem noului Guvern. Sunt sute mii de profesori, de părinţi, e în joc viitorul copiilor noştri. Redeschideţi şcolile, după 10 ianuarie”, a spus George Simion în plen.
Ionuț Moșteanu: ”În urma cu patru ani la tribună stăteau Dragnea şi Tăriceanu”
“România se schimbă. În urma cu patru ani la tribună stăteau Dragnea şi Tăriceanu, unul e la închisdoare, altul trimis în judecată. România se schimbă. În urmă cu patru ani în primele bănci se aflau Florin Iordache, Şerban Nicolae, Eugen Nicolicea. Azi sunt feţe noi care inspiră încredere în viitor. Noi cei care am luptat suntem aici, a venit momentul să guvernăm România, să facem un Parlament în care legile bune să nu mai stea în sertare. Văd că încă mai validaţi parlamentari cu probleme penale, sper să vă schimbaţi mai repede.
Nu am uitat de unde am plecat. Suntem aici pentru că Stelian Ion s-a bătut cu armata lui Dragnea în acest Parlament. Cu acei oameni de care până şi vouă vă este ruşine şi i-aţi scos de pe listele parlamentare. Suntem aici pentru că Vlad Voiculescu a luptat pentru un sistem de sănătate care vindecă, nu îmbolnăveşte, pentru spitale în care românii să meargă cu speranţă, nu cu frică. Suntem aici pentru că Dan Barna a stat în stradă şi a coordonat proiectul Fără penali, Barna ne-a ţinut împreună şi de la un partid de sute de oameni, suntem o alianţă cu câteva sute de mii şi mergem la guvernare”, a spus Ionuț Moşteanu.
Csoma Botond (UDMR): Oamenii s-au săturat de demagogie şi scandal
“Alegerile parlamentare au arătat că două treimi din cetăţenii României nu sunt de acord cu modul în care se face politică în România. Nu s-au prezentat la alegeri. Aproape 70% din cetăţeni consideră că nu merită să voteze un partid sau altul pentru că niciunul dintre acestea nu le-a oferit o viziune compatibilă cu aşteptările lor. Oamenii s-au săturat de demagogie şi scandal. Aşteaptă măsuri concrete care să le îmbunătăţească viaţa de zi cu zi. În ultimii opt ani România a avut 12 guverne. Eu cred că acest lucru este un record negativ absolut, s-a creat o mare incertitudine în ceea ce priveşte viitorul acestei ţări. Acest lucru a influenţat viaţa tuturor cetăţenilor şi starea de instabilitate s-a resimţit în toată societatea.
Avem nevoie de un guvern stabil, bine consolidat pentru a putea reda oamenilor încrederea că există un viitor mai bun pentru ei în România. Avem nevoie de un guvern care este atent la nevoile tuturor comunităţilor din România şi nu consideră minorităţile naţionale ca fiind un pericol pentru siguranţa naţională. Nu stăm la colţul străzii sau în alte locuri ascunse să conspirăm împotriva României, nu dorim niciun rău acestei ţări şi noi maghiarii din această ţară vrem să contribuim la dezvoltarea României, păstrarea identităţii etnice nu trebuie să reprezinte nicidecum un risc la adresa securităţii naţionale”, a afirmat deputatul UDMR.
Varujan Pambuccian: Noi vom vota acest Guvern
„De câte ori am văzut acelaşi entuziasm de început şi mă gândeam prin ce diferă momentul acesta. Momentul acesta diferă prin două tipuri de conjuncturi care arată cu totul altfel. Una care ţine de termenul scurt şi care e legată de pandemie şi de situaţia economică de după pandemie şi una, care poate nu e observată deloc acum, şi care ţine de termenul mediu de deceniul în care intrăm şi care va arăta cu totul altfel decât tot ce am întâlnit până acum. Un guvern care se instalează acum e obligat, dacă vrea să reziste mai mult de câteva luni, să aibă în vedere ambele perspective. Să poată aborda corect şi mulţumitor pentru oameni problema pandemiei, să poată aborda corect şi mulţumitor pentru oameni problema economică de după pandemie. Mai ales să îşi menţină stabilitatea şi coeziunea internă”, a declarat Varujan Pambuccian în plenul reunit de miercuri.
Gabriela Firea: Când le vor cere iertare?
”Când își vor cere scuze guvernanții față de copii, profesori, familii, pentru tot ceea ce s-a întâmplat în această pandemie. Când le vor cere iertare? este o întrebare care rămâne valabilă. A fost dramatic pentru elevi. Vom plăti cu toții închiderea abruptă și nedreaptă a școlii. Vom vedea peste câțiva ani, când tinerii vor fi dezavantajați pe piața europeană a muncii.
Ce doresc să transmit: vreau să-i rog să țină minte și să le marcheze întreaga guvernare cumva ceea ce a afirmat Spiru Haret: ”așa cum arată școala românească acum, așa va arăta țara românească mâine”, a declarat Gabriela Firea.
Timpul maxim alocat pentru prezentarea Programului şi a Listei Guvernului şi pentru participarea grupurilor parlamentare la dezbateri sunt:
Sursa: Realitatea Financiara