15 deputați PNL și un deputat PSD au depus în Parlament un proiect de modificare a legii alegerilor parlamentare, proiect care în cazul în care va fi adoptat ar amenința prezența UDMR în viitorul legislativ.

1. Pragul electoral necesar intrării în Parlament crește pentru partide de la 5% la 7% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional.

2. Se elimină pragul alternativ de intrare în Parlament, anume obținerea a 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale

Inițiatorii legii spun că „în actualul context internațional România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral”, că majorarea pragului electoral trebuie realizată „pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală” și că pragul alternativ este „discriminatoriu” în condițiile în care senatorii/deputații „reprezintă în integralitate poporul român, nu doar în 4 circumscripții electorale”.

Efectele

Deși nu face referire explicită la UDMR, propunerea legislativă ar putea genera rămânerea formațiunii maghiare în afara Parlamentului. În actuala formă a legii, dacă UDMR nu ar obține 5% din voturi, are la dispoziție pragul electoral pe care îl poate atinge prin județele unde maghiarii reprezintă 20% din populație.

Proiectul este semnat de deputatul PSD Radu Cristescu și de deputații PNL Barcari Rodica-Luminiţa, Burciu Cristina, Cazan Laurenţiu-Nicolae, Cozma Adrian-Felician, Dumitru Florian-Emil, Giugea Nicolae, Hărătău Elena, Molnar Ervin, Morar Olivia-Diana, Muraru Iulian-Alexandru, Özmen Oana-Marciana, Popescu Pavel, Rujan Dumitru, Stângă George-Cătălin, Stoian Maria.

„Un accident al democrației”

Fostul ministru UDMR Tanczos Barna a declarat miercuri, la Antena 3, că deputatul PNL Adrian Cozma, unul din inițiatori, „este un accident al democrației” și că atât el cât și Radu Cristescu sunt cunoscuți pentru mesajele lor „anti-maghiare”.

„La capitolul democrație amândoi au un 4”, a adăugat UDMR-istul. În replică, Cozma a spus că „Tanczos Barna are nota 4 la administrație și la tunurile pe care le pregătea la Mediu”.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentFostul deputat Dumitru Puzdrea, găsit mort în condiții suspecte
Articolul următorAnca Alexandrescu, „descindere” în județul lui Ciolacu