Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că Guvernul şi nu ministerul pe care el îl conduce a fost cel care a decis o plafonare a preţului lemnului. Potrivit ministrului, propunerea Ministerului Mediului a fost de a oferi o compensaţie celui care vinde lemnul sau chiar beneficiarului, propunerea fiind încă pe masa coaliţiei de guvernare.

Tanczos Barna a declarat, luni seară, la TVR Info, că Ministerul Mediului a făcut o propunere iniţială de acordare de compensaţii financiare pentru achiziţia de lemne. 

 ”Guvernul, nu ministerul Mediului, Guvernul a decis o plafonare a preţului lemnului. Noi am făcut o propunere iniţială, din partea ministerului, de oferire de compensaţii financiare, vouchere sau direct către cel care vinde lemnul sau beneficiarul, persoană fizică, care cumpără, deci un sistem la care am fi lucrat în detaliu, dacă decizia ar fi fost de compensare a creşterii preţului. S-a luat o altă decizie. Nu spun că este refuzată. Este în continuare pe masa coaliţiei şi eu sper că în viitorul apropiat se va ajunge la o decizie”, a declarat Tanczos Barna. 

Ministrul Mediului a precizat că a solicitat să se mai analizeze o dată această problemă, la nivelul colaiţiei. 

”Eu susţin în continuare şi am făcut propunerile inclusiv zilele trecute către conducerea coaliţiei, să se analizeze încă o dată această opţiune pentru că ne-ar ajuta pe noi foarte mult pe noi să albim piaţa, ne-ar ajuta foarte mult să facem o trasabilitate până la consumatorul final şi în cazul lemnului de foc. Deşi s-a făcut şi anul trecut. Pentru că avem peste un milion 700 de mii de metri cubi de lemn de foc vândut prin Sumal şi monitorizat până la destinaţie”, a subliniat Tanczos Barna. 

Întrebat dacă are şi o sumă pentru aceste vouchere, Tanczos Barna a explicat că preţurile diferă. 

”Da, propunerea a existat. E 150 de lei în cazul lemnului de foc, de 500 de lei în cazul peleţilor, de 300 de lei la brichete. Deci, cifrele pot fi discutate în continuare”, a mai spus Tanczos Barna. 

Oamenii din mai multe judeţe au reclamat că nu au de unde cumpăra lemne, întrucât, din cauza plafonării preţului la lemnul de foc, comercianţii refuză să vândă.  

 

 

Sursa: Realitatea Zilei

Articolul precedentDe Ziua Națională, Nicolae Ciucă vorbește în exclusivitate la Realitatea Plus despre ce este patriotismul și ce simte un român când își servește patria sub tricolor
Articolul următorUDMR consideră că viitorul este comun cu cel al românilor: ”Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”