Organizaţia de femei a UDMR aniversează vineri, la Cluj-Napoca,10 ani de activitate, a anunţat preşedinta de un deceniu a acestei formaţiuni, deputata Biro Rozalia.
“Astăzi, pe 28 septembrie, se împlinesc 10 ani de când am înfiinţat organizaţia noastră, la Cluj, unde a avut loc şedinţa de constituire, cu alegerea preşedintelui, a vicepreşedinţilor şi practic a pornit avalanşa iniţiativelor locale, astfel că până la sfârşitul anului am avut peste 200 de organizaţii locale. Mâine, la Cluj, la festivitatea aniversară vom avea peste 400 de invitaţi, cu domnul Kelemen Hunor şi am instituit un premiu numit “Cu inimă şi suflet”, pe care îl vom acorda unor doamne, şase la număr, ca o recunoaştere şi apreciere a carierei personale şi implicare în comunitate,” a declarat, joi, în conferinţă de presă, deputata Biro Rozalia.
Lidera femeilor din UDMR a dorit să transmită un gând de mulţumire către toate femeile care, în cei 10 ani, au contribuit “cu proiectele lor, cu răbdare şi înţelepciune”, la dezvoltarea organizaţiei, implicit a vieţii comunităţii maghiare în localităţile în care activează.
“Nu este o muncă mai valoroasă decât alta, fiecare are locul potrivit şi fiecare răspunde anumitor necesităţi şi aşteptări. Acesta este, în esenţă, principiul pe baza căruia am activat 10 ani, şi anume, de a fi o organizaţie în comunitate, care ascultă nevoile, aşteptările, solicitările familiilor, membrilor comunităţii şi comunităţii în întregime, dar şi să dezvolte activităţi ca răspunsuri concrete la solicitări,” a spus Biro Rozalia.
Priorităţile organizaţiilor locale, a continuat ea, diferă foarte mult de la o regiune la alta, în funcţie de procentajul populaţiei maghiare. Fiind parte integrantă, organică din UDMR, obiectivele majore ale organizaţiei de femei sunt desigur şi cele ale UDMR, lângă care au fost alăturate priorităţile femeilor, cum ar fi pentru mame care îşi cresc singure copiii, tinere care doresc să înceapă o carieră, sprijin pentru familii cu mulţi copii sau pensionari.
“Munca din cei 10 ani s-a dovedit a fi un real instrument care are menirea de a dezvolta şi diversifica viaţa comunităţii. Dacă ar fi să o definesc, organizaţia noastră este un factor de dezvoltare a vieţii comunităţii, cu o mie de chipuri, pentru că răspunde la o multitudine de solicitări concrete. Într-o lume plină de schimbări şi de crize, avem nevoie de dialog permanent şi de răspunsuri concrete, imediate. Nu declaraţii politice, ci fapte,” a precizat Biro Rozalia.
Preşedinta organizaţiei a trecut în revistă o serie de acţiuni concrete, derulate an de an pe plan naţional, proiecte sociale numite “mişcări ale comunităţii în întregime”, cu caracter filantrop, precum “Crăciun cu zâmbet” (2 – 24 decembrie, în medie 30.000 de oameni primesc pachete cadou), concerte de binefacere sau “Zumzetul de Paşti”.
Alte acţiuni de remarcat sunt Campania “Nem!” pentru reducerea violenţei în familie, “Construim comunităţi prietenoase pentru seniori”, campanie focusată mai ales în luna octombrie.
În ce priveşte reprezentarea intereselor femeilor, au fost organizate evenimente sub genericul “Şcoala femeilor de succes” sau pentru a evidenţia rolul unor personalităţi în mijlocul semenilor – “Femeia care schimbă destine”.
Biro Rozalia a precizat că UDMR este prima formaţiune politică din România care, la solicitarea organizaţiei de femei, a introdus în statut procentajul obligatoriu de 15% reprezentare feminină în orice structură a partidului.
Al treilea domeniu specific pentru cei 10 ani este dezvoltarea de parteneriate, reţele, atât în interiorul comunităţii maghiare din România, “în scopul de a o închega, a o armoniza”, cât şi în Uniunea Europeană şi Bazinul Carpatic. Ea a amintit, printre altele, Forumul organizaţiilor de femei maghiare din Bazinul Carpatic, la Oradea, din 2017, prin care s-a creat o platformă de dialog continuu între femeile din partidele care reprezintă comunităţile maghiare din mai multe ţări carpatice.
Ca obiective, Biro Rozalia a menţionat construirea unui viitor viabil pentru copiii maghiari pe pământul natal, păstrarea identităţii culturale, a tradiţiilor şi valorilor comunităţii maghiare, întărirea rolului familiei şi creşterea respectului societăţii pentru familie şi pentru acei adulţi care îşi asumă responsabilitatea de a creşte copii, viitorul comunităţii.
Concret, se doreşte un număr mai mare de organizaţii de femei locale în ţară, reprezentativitatea femeilor în structuri decizionale să depăşească 15% şi să se construiască reţele în mai multe domenii între organizaţia de femei a UDMR şi alte structuri, asociaţii profesionale, de antreprenoriat etc.
Sursa: Realitatea Din UDMR