Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu  spune că băncile nu pot da credite dacă nu au profitabilitate.

România are un nivel scăzut de intermediere financiară, fiind cel mai redus din Europa, potrivit declarațiilor guvernatorului BNR ,Mugur Isărescu.

„Cineva ar putea să spună așa: E mai bine, nu avem riscuri. Dacă nu dai credite, nu ai risc, nu? Stăm liniștiți din punctul ăsta de vedere… nu-i chiar așa.

O să spuneți că iar țin cu bancile, dar ele nu pot da credite dacă nu au profitabilitate”, a spus Mugur Isărescu.

De asemenea, oficialul a atras atenția că o bună parte din firmele românești sunt subcapitalizate sau chiar cu capitaluri negative.

„Păi cum să obțină ei credite? Apare întrebarea: Cum trăiesc? E o întrebare grea”, a mai afirmat oficialul BNR.

„Cineva vine la mine: Da ce te deranjează domnu guvernator? Foarte bine că trăiesc. Angajează forță de muncă, plătesc niște salarii. Probabil că mai plătesc și niște impozite…Dacă nu au capital, cum de plătesc impozite? E un subiect deschis pentru dezbatere.

„Haideți domnu Guvernator, că băncile astea din România suflă și în iaurt”. Păi ce să facă? i-am spus. Dacă un bancher dă un credit unei societăți cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe. Adică dă niște bani cuiva care știe de la început că nu are cum să-i dea înapoi. N-au nicio garanție”, a mai declarat acesta.

„În același timp, dacă dai credite numai cu garanții imobiliare și nu reușești să-ți creezi o echipă care să finanțeze business-ul… îți trebuie expertiză și încredere. Încrederea este esențială în sectorul bancar”, precizează guvernatorul BNR.

Articolul precedentÎncă 6 milioane de euro pentru Oravița prin PNRR
Articolul următorScandal uriaș la Ministerul Transporturilor – Numire controversată la CFR a omului lui Grindeanu, acuzat de corupție – Dovezi exclusive