Candidatul UDMR pentru preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ), senatorul Cseke Attila, a declarat luni că, pentru a deveni un judeţ model, aşa cum doreşte prin programul său electoral, Bihorul ar avea nevoie de o serie de proiecte şi programe în domeniile educaţie, sănătate, tineret, precum şi solidaritate socială, cu unele măsuri speciale pentru familii.

“Problema demografică este cea mai mare provocare a României. Sigur, nu este numai a judeţului Bihor, dar dacă nu ne ocupăm de această chestiune ne vom trezi într-o situaţie foarte, foarte gravă. Vreau să vă dau doar două exemple: în 2019, potrivit INS, în România s-au născut 215.000 de copii, dar în 2023 acest număr a scăzut până la 155.000. O scădere de aproape 30% în patru ani. Putem să ne închipuim ce ne aşteaptă peste 25 de ani”, a declarat, în conferinţă de presă, Cseke Attila.

Candidatul a precizat că, în primul rând, ar fi nevoie de construirea a trei campusuri şcolare (pentru copii cu nevoi speciale, pentru educaţie artistică şi, respectiv, sportivă), inclusiv pregătirea antrenorilor, alături de stabilirea unor consorţii între şcoli şi facultăţi cu profile similare.

În sănătate, Cseke Attila a declarat că ar trebui dezvoltată medicina de familie, prin programe de finanţare din partea CJ pentru dotare, cursuri de pregătire profesională, acordare de burse/compensaţii pentru medicii care decid să se stabilească în mediul rural, autobuze medicale pentru diagnosticarea populaţiei în zone greu accesibile, precum şi măsuri pentru autorităţile locale care se implică în susţinerea familiilor.

“Trebuie să susţinem familiile, să sprijinim primăriile care implementează facilităţi pentru familii, care acordă terenuri, există legislaţie pentru acest lucru, care acordă diferite facilităţi pentru tinerele familii şi, evident, pentru a creşte natalitatea”, a precizat senatorul.

Consiliul Judeţean, în opinia sa, ar trebui să se implice şi să finanţeze centre pentru dependenţii de droguri, pentru tratamente.

“Eu cred că implicarea cu unităţile de cult şi cu serviciile sociale ale acestora ar fi un parteneriat important în conturarea şi funcţionarea acestor centre. Este un domeniu nu sensibil, ci care necesită o atenţie prioritară şi nu cred că metoda cea mai bună este cea prin care autorităţile statului arată una către alta şi pasează problema. Parcă acest lucru se întâmplă astăzi. Atât autoritatea locală, cât şi cea judeţeană pot să se implice ca să creeze infrastructură pentru asemenea centre. Din păcate, este o nevoie foarte mare”, a subliniat Cseke Attila.

O altă iniţiativă a sa se referă la revigorarea programului de tabere şcolare pentru copii şi tineret, ocazii foarte apreciate de aceştia de se distra în mod educativ în vacanţe.

În ce priveşte solidaritatea socială, Cseke Attila a vorbit despre ajutorul pe care forul judeţean l-ar putea acorda persoanelor vârstnice, singure, cu pensii foarte mici, pentru a le asigura existenţa în centre sociale. O altă iniţiativă se referă la un program de finanţare pentru ong-urile cultelor, indiferent de cult, cu consiliere din partea CJ, pentru a accesa fonduri europene. Şi, nu în cele din urmă, Cseke a menţionat necesitatea unei strategii pentru comunitatea romă, cu programe educative începând de la cea mai mică vârstă.

După ce în conferinţele de presă anterioare Cseke Attila şi-a prezentat iniţiativele din alte trei domenii (relaţia oraş-sat, judeţ smart, antreprenoriat), urmează să prezinte, săptămâna viitoare, şi ultimele două domenii – conectivitate şi cultură-sport-turism. 

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentDocumentul care dărâmă Statul Paralel: rețeaua lui Coldea, pulverizată! Averea milionarului acuzat de OMOR, pe mâna rețelei generalului – VIDEO
Articolul următorTU DECIZI. Dosar de candidat. Lucian Judele, avere controversată: câștigă doar 116 lei pe an