Potrivit eurodeputatului Dan Motreanu, decizia includerii energiei nucleare și a gazului în Taxonomie, respectiv a acordării și a etichetării ecologice pentru energia nucleară și a gazului natural, aspectele cele mai controversate ale taxonomiei, a fost amânată pentru luna Iunie.
“Comisia Europeană a adoptat un prim act privind Taxonomia UE în domeniul climei, legislație care stabilește o serie de criterii tehnice detaliate pentru ceea ce poate fi etichetat drept investiție „ecologică” în UE.
Scopul acestei legislații este de a sprijini investițiile durabile în acord cu Acordul Verde European (Green Deal), oferind investitorilor mai multă claritate în legătură cu activitățile economice care contribuie cel mai mult la îndeplinirea obiectivelor de mediu ale UE, în special la atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la schimbările climatice.
Actul delegat adoptat de Comisie acoperă activitățile economice a circa 40 % dintre companiile cotate la bursă, în sectoarele de activitate care generează aproape 80 % din emisiile directe de gaze cu efect de seră din UE, precum: sectorul energetic, silvicultură, industria manufacturieră, transportul și construcțiile.
Decizia includerii energiei nucleare și a gazului în Taxonomie, respectiv a acordării și a etichetării ecologice pentru energia nucleară și a gazului natural, aspectele cele mai controversate ale taxonomiei, a fost amânată pentru luna Iunie, conform vicepreședintelui Comisiei Valdis Dombrovskis, și va fi abordată separat printr-o decizie comună a Parlamentului European și a Consiliului UE.
Decizia colegislatorilor se va baza pe concluziile grupurilor de experți din cadrul Comisiei Europene, care lucrează în prezent la o serie de criterii tehnice care stabilesc condițiile în care energia nucleară sau gazul natural ar putea fi eligibile pentru o etichetă „verde” sau o eticheta „de tranziție”, susține Motreanu.
Sursa: Realitatea de Giurgiu