Deputatul Biro Rozalia, candidat al UDMR la funcţia de primar al municipiului Oradea, şi şapte candidaţi de pe lista pentru posturile de consilieri locali şi-au prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, priorităţile programului electoral, centrat pe ideea de parteneriat cu cetăţenii, atât etnici maghiari, cât şi români.

“Am dori să avem un oraş care să asigure un viitor pentru cetăţenii lui, viitor ce poate fi clădit doar dacă ne bazăm pe conştientizarea celei mai mari valori de care dispune comunitatea orădeană, care este omul. Un oraş are viitor dacă omul îşi găseşte locul în oraşul respectiv, dacă poate să-şi întărească rădăcinile aici şi visurile lui pot să fie puse în practică. Un oraş are viitor atunci când fiecare cetăţean este mândru de apartenenţa la acesta”, a declarat Biró Rozália.

Având o experienţă de 12 ani ca viceprimar la Oradea şi alţi 12 ani ca parlamentar, Biro Rozalia a prezentat principalele obiective ale programului său: un oraş centrat pe oameni şi familie, care să asigure un trai mai bun pentru orădeni, parteneriate reale între actorii principali ai oraşului şi cetăţeni, o administraţie locală deschisă la dialog, comunicare şi transparenţă, tineri sănătoşi prin programe sportive adecvate, copii talentaţi promovaţi, dar şi programe sociale pentru vârstnici.

Fiind în prezent preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaţilor, lideră naţională a organizaţiei de femei a UDMR şi, totodată, preşedintele Organizaţiei de femei a Partidului Popular European (EPPW), deputatul Biro Rozalia a afirmat că a decis să candideze pentru funcţia de primar pentru că îşi doreşte ca oraşul “să redevină Oradea Mare”.

“Nu este voie să păşim pe urma oraşelor mari din Europa, pe care le invidiam acum 20 de ani, dar care şi-au pierdut sufletul. Sunt azi fără personalitate, fără siguranţă, fără respect reciproc, fără sensibilitatea unui cetăţean faţă de semenul său. Suntem la începutul unui nou capitol, în care dacă vom conştientiza valoarea umană, atunci avem şansa să iniţiem şi să desfăşurăm proiecte prin care Oradea poate să redevină Oradea Mare. Pentru aceasta e nevoie de parteneriate, în toate domeniile, între administraţia locală cu antreprenori pentru o strategie comună de dezvoltare, cu cetăţenii, cu ONG-uri, cu Biserici, cu universităţile, iar pe de altă parte, să existe într-adevăr o dorinţă şi voinţă fermă pentru un dialog deschis. Am convingerea că împreună suntem Oradea şi că împreună putem să rescriem un nou capitol pentru oraş”, a declarat Biro.

Lista UDMR de candidaţi pentru Consiliul Municipal este deschisă de actualul lider al grupului UDMR de consilieri locali – Szabó József, urmat de Pető Dalma, Szántó Ildikó, György-Csáki János, Papp Lilla Aliz, dr. Bántó Norbert şi Hunyadi István.

Szabó József, fostul director de cabinet al ministrului Cseke Attila, a subliniat că “faţadele revopsite nu înseamnă neapărat o construcţie sănătoasă”, în timp ce adevăratele probleme ale comunităţii nu sunt rezolvate.

“Echipa consilierilor locali UDMR a dovedit în ultimii patru ani nu numai că recunoaştem problemele comunităţii, dar avem şi curajul să vorbim despre astea, chiar în mijlocul şedinţei de Consiliu Local. Putem spune că procedurile sunt îngreunate, metodologiile deseori nu sunt respectate şi apar de multe ori şi probleme de comunicare între instituţiile primăriei sau între executiv şi instituţiile subordonate. Însă cea mai gravă problemă este comunicarea primăriei cu orădenii, ce pare a fi un drum cu sens unic”, a afirmat el.

În opinia consilierului local Pető Dalma, directoarea Clubului Sportiv Crişul Oradea, copiii talentaţi în sport, cu rezultate, sunt “ambasadorii oraşului” şi “o investiţie pentru viitor”, care trebuie promovaţi şi recompensaţi. Ea ar dori să pună pe masa viitorului consiliu local o metodologie de premiere a sportivilor care se întorc cu premii de la competiţii naţionale şi internaţionale, dar şi să organizeze evenimente de anvergură.

Szántó Ildikó, inspector la DGASPC Bihor, a menţionat că în domeniul asistenţei sociale este “o listă interminabilă de sarcini”, însă prioritare ar fi înfiinţarea unor centre pentru bătrâni, dar şi centre de zi cu program extins, precum şi parteneriate şi posibilităţi pentru pensionari de a-şi oferi experienţa în activităţi remunerate.

Această experienţă profesională şi de viaţă ar putea fi folosită şi în programe de mentorat pentru tinerii care vor să-şi înceapă o afacere proprie, a precizat antreprenorul György-Csáki János.

Reprezentând tineretul, antreprenoarea Papp Lilla Aliz, cea mai tânără candidată, la 27 de ani, a afirmat că pentru a contracara fenomenul plecării tinerilor din ţară sunt necesare trei măsuri: mentorat în clasele terminale (inclusiv pentru orientare profesională), facilităţi fiscale pentru tinerii sub 35 de ani şi sprijin pentru cumpărarea unei locuinţe noi.

Pe învăţământ şi turism, dr. Bántó Norbert a propus cofinanţarea programelor de after-school şi introducerea programului de dezvoltare cognitivă, aşa cum se practică în şcoli de elită, precum şi o serie de iniţiative pentru susţinerea turismului local şi judeţean.

Actorul Hunyadi Istvan a subliniat că un oraş modern, cu o istorie precum are Oradea, nu poate exista fără hub-uri pentru artişti. “Ştim foarte bine că nu suntem direct rentabili, însă dacă ne gândim la hrana sufletească şi la inspiraţia pe care o dăruim, eu spun că suntem de neînlocuit. De aceea trebuie să sprijinim artele în diversitatea lor”, a declarat şi actorul Hunyadi Istvan. 

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentAre 100 de ani și vrea să fie votat. Date surprinzătoare de la Autoritatea Electorală Permanentă
Articolul următorAnca Alexandrescu anunță Armaghedonul pentru Florian Coldea. Va urma un val de denunțuri împotriva caracatiței “generalului negru”